sâmbătă, 17 septembrie 2011

DIN ÎNVĂŢĂTURILE CELOR ÎNŢELEPŢI

Ce inseamna realmente maturitatea spirituala. Reteta maturizarii


  1. Se iau toate valorile cunoscute astazi ca fiind pozitive, respectiv negative ( nu propun folosirea doar a celor pozitive deoarece semnificatia valorilor s-a rasturnat de-a lungul timpului: de exemplu, in Antichitate cruzimea era considerata o valoare, pe cand compasiunea o slabiciune). De exemplu: bunatate, frumusete, sensibilitate, harnicie, bucurie, cruzime, rautate, invidie, trufie, tristete, etc.

  1. Apoi se ia fiecare valoare in parte, se studiaza, se analizeaza si se incearca a o compara cu dorintele noastre. Este important ca in aceasta etapa sa aflam gradul de corespondenta dintre acea valoare cu placerea noastra de a trai in ea.

De exemplu, valoarea Bunatate: Ce inseamna sa fii bun? Cum m-ar ajuta pe mine daca as deveni bun? Cum s-ar rasfrange aceasta decizie a mea, de a deveni bun, asupra celor din jurul meu? M-ar face fericit aceasta valoare daca as lasa-o sa creasca in mine?

Valoarea Tristete: Ce inseamna tristetea? M-ar face fericit faptul de a fi trist in majoritatea timpului?(chiar daca suna paradoxal, unii oameni se simt mai bine atunci cand sunt tristi, deprimati, inchisi, cu toate ca in mod constient nu recunosc asta). Vreau sa cresc (din punct de vedere spiritual) in tristete si sa o las sa abunde in mine?
M-ar ajuta aceasta valoare sa ma simt implinit?

  1. Alege, cu atentie, cinci valori care crezi ca te reprezinta, dupa ce le-ai analizat pe fiecare in parte.

  1. Renunta la doua dintre ele. Iti vor ramane trei valori principale pe care le-ai ales in mod constient. Pe baza acestor valori ti se va dezvolta maturitatea, cu conditia de a urma cat mai de aproape semnificatia lor. Crede cu tarie in aceste trei valori, actioneaza cat mai mult posibil dupa cum te indeamna ele, chiar daca situatiile prin care treci sunt bune sau nefavorabile. Maturitatea inseamna sa iti insusesti anumite principii/valori, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative, si sa incepi sa traiesti in ele si prin ele.

Valorile asumate prin aceasta metoda de a te descoperi pe tine insuti pot varia de la o perioada la alta. De obicei, oamenii adopta unele valori la o anumita varsta care, mai apoi, nu mai coincid in totalitate cu valorile pe care le vor alege peste cativa ani. Repetarea acestui test de autocunoastere intr-un interval considerabil de timp este esentiala pentru a stabiliza baza caracterului nostru, si anume valorile care ne guverneaza, atat in mod constient cat si inconstient, viata.

De observat faptul ca am ales pentru acest test atat valori pozitive cat si negative, privite prin prisma moralei actuale. Folosirea valorilor negative are un dublu scop: am dorit ca testul sa fie disponibil oricarui caracter, fie el bun sau rau, si in al doilea rand as vrea ca cei care isi vor alege numai valori pozitive, sa reflecteze asupra acestei decizii.


Orice animal imbatraneste, pe cand maturizarea este specifica numai omului.

Ca sa te maturizezi, uita-te la un copac. Pe masura ce copacul se maturizeaza, radacinile lui patrund tot mai adanc in pamant. Exista un echilibru – cu cat creste copacul mai inalt, cu atat mai adanci sunt radacinile sale. N-ai sa gasesti un copac de cincisprezece metri cu radacinile mici; ele nu ar putea sustine un copac atat de mare.

Este foarte ciudat ca oamenii nu stiu cine sunt si se straduiesc sa devina cineva. Nu isi cunosc propria fiinta, dar au telul de a deveni cineva.

Pe masura ce devii mai sensibil, viata se mareste. Nu mai e un iaz mic, devine un ocean. Ea nu se mai limiteaza la tine, la sotia ta si la copilul tau – nu se mai limiteaza deloc. Toata aceasta existenta devine familia ta, si atata timp cat intreaga existenta nu e familia ta, nu stii ce e viata, pentru ca omul nu e o insula, toti suntem conectati intre noi.

Fiecare cultura trebuie sa le dea
oamenilor ei o anumita compensatie,
pentru ca ei sa nu fie total pierduti in nefericire,
in tristete. Insa aceste compensatii sunt false.

Focurile de artificii si luminile colorate
nu-i pot inveseli pe oameni. Ele sunt numai 
pentru copii; pentru adulti, sunt o pacoste.
Insa lumea interioara poate fi un sir neintrerupt
de lumini, de cantece, de bucurii.

Sa nu uiti niciodata ca societatea te despagubeste
atunci cand simte ca reprimarea poate sa dea nastere
unei situatii periculoase, explozive. Societatea gaseste
o cale care sa-ti permita sa-ti slobozi o parte din reprimare,
dar asta nu este sarbatoare adevarata si nu poate fi adevarata.
Sarbatoarea adevarata 
trebuie sa vina in viata ta din tine.

Si sarbatoarea adevarata nu e conform
calendarului, nu-ti impune o anumita
data in care trebuie sa sarbatoresti.
Nu e ciudat ca tot anul ai fost nefericit
si apoi, dintr-o data, pe intai septembrie,
sa zicem, sa scapi de nefericire si sa
incepi sa dansezi? Fie nefericirea ta a
fost falsa, fie intai septembrie e fals;
nu pot fi adevarate ambele. Si o data
ce a trecut intai septembrie, te intorci
la nefericirea ta, la nelinistea ta.

Osho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

S-ar putea să îţi placă şi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...