miercuri, 8 mai 2013

O SCURTĂ CĂLĂTORIE

           Astăzi am avut o mică ieşire prin împrejurimi, zona în care stăm noi este una destul de bogată în atracţii turistice, să tot ai timp să pleci. N-am mai fost plecaţi undeva de mult timp, şi de iarnă grea şi din lipsă de autoturism de drum lung, dacă nu  pun la socoteală toate călătoriile bilunare până la Focşani.
          Pe Daria o luase valul, căci repeta încontinuu o singură expresie: "vacanţă pe malul mării!". Am făcut-o repede să înţeleagă că este doar o călătorie scurtă şi fără malul mării, dar mulţi copaci, dealuri întinse. Ea voia doar să evadeze, în final nu o interesa dacă era cu valuri sau fără, un loc nou şi îndepărtat să fie. Şi apoi după atâtea mese copioase, o plimbare era necesară, şi cu ce poftă am mâncat când ne-am întors...
          Drumurile româneşti sunt de mai multe feluri, şi aici nu mă refer la drumuri europene, naţionale sau cele cu prioritate. Există şosele cu găuri după cum ştie orice conducător auto şi drumuri cu mai puţine sau deloc, şi nu pentru că sunt drumuri naţionale, ci doar că sunt din alt judeţ. În judeţul Buzău drumurile sunt praf şi pulbere în special alea comunale, căci în judeţul Prahova pe aceleaşi tipuri de drumuri, cauţi o gaură şi nu o gaseşti, diferenţa se vede chiar de la limita dintre judeţe. În general statutul social al persoanelor din judeţul vecin cu noi diferă ca de la cer la pământ, de zici că oamenii de peste deal trăiesc pe altă planetă.
        Şi uneori şi deal cu deal se întâlneşte, d'apoi om cu om. Mănăstirea a fost ridicată sub grija lui IPS Teodosie, care pe atunci era episcop vicar la Bucureşti. Şi unul dintre călugării slujitori a fost coleg de facultate cu "tata-părinte" (Cristi). Uneori nu ştii ce îţi poate rezerva locul, omul sau timpul, însă cert este că veşnicia s-a născut la sat, după cum spunea şi L. Blaga. Dacă aş spune câteva vorbe spre această mănăstire, ar fi că are muuuuulte flori, petunii, trandafiri, muşcate,  aşezarea este de poveste, unde te uiţi se întind doar dealuri împădurite, aerul de munte şi liniştea îi dă locului un farmec aparte, toate cele necesare pentru un trai în duh şi adevăr.
       La  Mănăstirea Ianculeşti












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

S-ar putea să îţi placă şi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...