vineri, 26 septembrie 2014

Grădiniţa şi sora ei răceala

        Toamna este anotimpul meu preferat,. Poate pentru că sunt născută toamna sau poate că toamna este începutul anului şcolar şi marchează începutul unei noi etape din viaţă, însă ador zilele ploiase, nucile, strugurii, pere, gutui, prune, frunzele ruginii şi multicolore, etc. 
       Copila a început grădiniţa de două săptămâni. Nu există nimic care mă poate  uimi, este exact cum mi-am imaginat, şi magic şi tragic, trei zile la grădiniţă, două acasă, plus două libere, adică wekeend. Mucozităţile nu au putut să ne ia prin surprindere, dimineţi prea răcoroase pentru data din calendar şi 20 de respiraţii atât de diferite, cărora nici cel mai puternic medicament nu le-ar putea ţine piept, care tuşeşte, care strănută, care are nasul înfundat. Iar de aici până la o răceala veşnică şi infinită nu este decât un pas. Cel puţin experienţele anterioare ne-au învăţat o lecţie valoroasă, mucozităţile pot fi tratate în sânul familiei: cu ceai de cimbrişor pentru efect bronhodilatator, ceai de coji de ceapă pentru tuse şi curăţarea nasucului cu apă cu sare sau ceai de cimbrişor până la vindecare. Dacă nu apar complicaţii ca: febră, stare alterată a copilului sau nu se vede o înbunătăţire a stării de sănătate, trebuie să apelezi la medic. 
       Săptămâna trecută am avut episod de congestie nazală, apoi strănut  şi muci până în barbă şi apoi tuse, în două zile  cu ceai şi multă răbdare, au cedat. Săptămâna aceasta doar muci, verzi, fără alte simptome, câte un strănut rătăcit, ceai de cimbrişor şi curăţat năsucul des şi poate nu apucăm şi cu tuse, însă suntem pregătiţi de orice.
       Cum apare s-au cum se ia răceala nu sunt prea sigură, am stat două zile cu ei acolo şi pot spune că nu vin răciţi cobză sau cu mucii în dotare, totul este relativ, poate fi din aer, poate fi de oriunde, cert este că anul acesta este exact cum mi-am închipuit,  un an mucios. Însă nici nu îi vede nimeni dimineaţa, un cadru medical, cum se face în alte locuri sau cum ar fi trebuit să fie, răbdarea mea se va întinde până la episoade repetate de roşu în gât sau mama răcelii pneumonia. Alţi părinţi sunt mai nocoroşi, noi avem un copil mucios, una două congestie nazală şi muci cât cuprinde. Mă bucur doar că apucă totuşi să frecventeze cât de cât şi că este doar o banală răceală, sper ca această bucurie să fie de lungă durată. 
        Cum sunt copiii din grupa mijlocie?! Minunţi, de aceeaşi vârstă, însă atât de diferiţi, diferenţe temperamentale, fizice şi culturale, etc. Am fost dna educatoare pentru două zile, s-au prezentat jumătate din ei, din diverse motive, răceli, prea temperamentali, etc. Nouă copii înseamnă mult pentru mine, pentru că acasă am doar unul şi uneori o iau razna, dar nouă copii de aceeaşi vârstă... A fost o experinţă  nouă pentru mine, o lecţie de viaţă, valoroasă cât ani buni de studiu sau cărţi şi studii răsfoite. 
        Când au luat gustarea, am stat într-un colţ şi i-am admirat pe fiecare în parte, aceeaşi vârstă şi totuşi atât de diferiţi. Ei se acomodează uşor  cu cei care împărtăşesc aceleaşi convingeri. Nu se eschivează să întrebe sau să facă orice le trece prin cap, fără prejudecăţi sau ironii.
        Poate  l-a început am fost tranşantă cu dna educatoare  în gândul meu, în capul meu, însă după doar două zile cât am petrecut cu ei, am înţeles-o, i-am admirat discret în mintea mea alegerile şi convingerile, eu sunt doar o mămică la început de drum, ea o dna educatoare cu experienţă de viaţă. 
         Copiii se joacă până la epuizare, noi îi dăm tricou pe ea, căci transpiră excesiv, ori aleargă, ori 20 de respiraţii într-o singură încăpere, te fac să transpiri până la piele. Se joacă individual, câte  doi, ori în grup, cântă, spun poezii, desenează, etc. În comparaţie cu elevii, ei sunt speciali, totul trebuie să fie în formă de joc,
se plictisesc uşor şi mereu trebuie să ai un plan de rezervă. 
         Copila noastră în fiecare zi are câte o prietenă, nu şi-a găsit încă echilibrul acolo, însă ea este foarte relaxată, se joacă individual fără probleme, dacă nu are în acel moment o prietenă sau coleg. Este foarte atentă la ce i se spune să facă, îşi cere mereu permisiunea şi dacă plânge sau e supărat cineva, ea mereu sare să îl împace, o înbrăţişare sau o vorbă bună. 
       Copiii au o stare interioară care te unge pe suflet, te inspiră, te încarcă, simţi că întinereşti şi că fiecare zi este una plină de farmec.
          
         

duminică, 21 septembrie 2014

Ca o zi de vară...


 
      Luna aceasta a fost una plină de viaţă şi noi experienţe. Mi-am redescoperit adultul din mine în dimineaţa în care am dus-o pentru prima dată la grădiniţă. M-a surprins plăcut, copiii pot fi deseori mai puternici decât noi şi de multe ori temerile noastre sunt doar ale noastre, copiilor le priesc schimbările, le fac mult bine. 
        Era zglobie şi dornică să exploreze, chiar şi după o oră când m-am întors să o iau acasă. Nu s-a vărsat nici o lacrimă, totuşi în patru ani de viaţă, încape multă încredere de sine şi experienţă de viaţă şi contează mult şi anturajul. 
         M-am simţit uşurată, m-am simţit îngrijorată şi în acelaşi timp mândră şi iar îngrijorată şi apoi iar uşurată. M-a surprins maturitatea de care a dat dovadă şi m-am bucurat de liniştea şi fericirea ei interioară, de noile experienţe, de oamenii noi care o înconjoară, de tot ce îi rupe un zâmbet. 

prima zi la grădiniţă


        Astăzi mă simt exact cum m-am simţit toată săptămâna, mândră şi mulţumită de alegerile făcute pentru copila nostră, orice frumuseţe, cât de mică, cere jertfă, iar finalul este chintesenţa.
 
google te poate surprinde uneori...

        Vara aceasta s-a scurs repede şi atât de frumos, exact ca atunci când băteam drumurile în lung şi-n lat când eram eu micuţă, pentru mai multe distracţii. Septembrie s-a dovedit a fi o lună plină de zile cu soare în care încap şi mai multe distracţii. 
        Fericirea nostră se citeşte în ochii ei căprui:

parc nou

mai multă distrcţie

viitorul de află în mâinile noastre


dorinţe care vor prinde viaţă


un mic târg

mai multe distracţii

joc, joacă, joculeţe...


  
                               





vineri, 5 septembrie 2014

PATRU ANIŞORI

               

              În noaptea dinainte de ziua ei am adormit greu, deşi voiam să mă odihnesc cu orice preţ, pentru că aveam în faţă o zi obositoare, însă m-am gândit şi amintit cum era exact acum patru ani: emoţii, sentimente, gânduri...Copila a dormit bine şi cum ştie deja cum se înşiruiesc evenimentele, s-a trezit mai veselă şi mai dornică de distracţie ca oricând.
          Cum s-a crăpat de patru ani a şi început schimbarea, care la vârsta lor este atât de evidentă şi înălţătoare.. Dacă anul trecut toate vorbele începeau cu: de ce? şi pentru ce?, anul acesta toate conţin: eu singură: mă îmbrac singură, mă încalţ singură, mănânc singură, fac şi dreg singură am zis! S-a schimbat mult, de fapt a crescut, este mult mai independentă şi face multe lucruri noi, chiar unice, şi pentru ea şi pentru noi, iar de încăpăţânată este încăpăţânată ca mă-sa.. Însă la vorbit nu o întrece nimeni, îi lipsesc r şi ş din vocabular, însă are toate vorbele la ea, sociabilitatea este la ea acasă.
              De ziua ei i-am cumpărat biciletă, cu roţi ajutătoare ce-i drept, însă se descurcă de minune, ea care nu pedala mai deloc, şi cum nici unul dintre noi nu a mers niciodată pe bicicletă, pentru toţi este o realizare măreaţă. Anul acesta tema zilei de naştere a fost: Regatul de gheaţă (Frozen), fără pregătiri prea mari, pentru că ziua ei a fost la o săptămână după nunta lui Byby&Any, după care nu credeam că ne vom reveni vreodată cu somnul. Surpriza cea mai mare a fost faptul că s-a renunţaţ la vaccinul de la patru ani şi mai avem încă doi ani până la următorul. Ne aşteaptă o toamnă plină de provocări: grădiniţă (doar pentru a se integra în societate), palatul copiilor (cântă mult şi bine şi are şi mişcare scenică), etc.

mamy&Dady

noi trei



buny&bumu

&Nana&Mady

&Any

&Geo





o dorinţă vă rog...

bicicletă&timp berechet&modă

tobogan de păpuşi


S-ar putea să îţi placă şi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...