marți, 22 aprilie 2014

De Paşti


          A venit, a trecut şi a plouat mult...Anul acesta Învierea Domnului a fost luminoasă, poate pentru faptul că nu am avut nici o apăsare sau grijă şi am profitat de timpul petrecut în sânul familiei extinse. A plouat atât de mult şi des încât nu am avut timp să ne plângem de alte nimicuri, ne-am planificat treburile în funcţie de vreme de afară şi am avut timp berechet să trebăluim prin casă. 
           Am spălat perdele şi mochete luni, căci ştiam că e singura zi în care nu plouă, marţi am făcut curăţenie genrală, ca pe la prânz să  se dezlănţuie nebunia de ploaie care ne-a ţinut companie tot restul săptămânii, cu grindină, cu vânt, cu tunete, cu de toate.
          Am frământat cozonaci, am vopsit ouă împreună cu copila, care are o dorinţă nestăvilită de face treabă, care sper să o ţină toată viaţa, nu doar perioada de curiozitate.
           Sâmbătă noaptea nu am fost la slujbă, căci exista riscul să te procopseşticu o  pneumonie de la atâta ploaie torenţială, însă la a doua Înviere a fost frumos, în sensul că în final ploaia s-a potolit. Daria a ciocnit mai multe ouă decât a vopsit, este înebunită să ciocnească ouă, şi să le mănânce.A fost frumos şi luminos, în ciuda vremii pretenţioase.


 
Hristos a Înviat!!!              








am ciocnit mai multe ouă decât am vopsit...
ouă de ciocolată
ouă cărămizii vopsite natural cu foi de ceapă galbenă
primul meu cozonac
meniu de Paşti: iepure pa cuptor, friptură de miel
buni si Dady
aşa se frământă cozonacul
schiţă de rochie Barbie
joacă
o zi fără joacă în nisip este o zi pierdută

joi, 10 aprilie 2014

Meniuri Dieta Rina ( partea II)



AŢI REUŞIT! CE TREBUIE SÁ FACEŢI MAI DEPARTE?
Ştiţi să slăbiţi, acum trebuie să vă menţineţi echilibrul. în prima parte a dietei de 90 de zile aţi găsit sfaturi pentru slăbit. A doua parte este un ghid extraordinar pentru menţinerea greutăţii corporale. Dieta de 90 de zile şi de fapl ambele ghiduri nici nu sunt o dietă. Este un mod de a vă hrăni care se imprimă gradual modului dumneavoastră de viaţă. Astfel se obţin rezultate care cu puţin; perseverenţă rămân permanente.
După dieta de 90 de zile multora li s-a schimbat viaţa. în realitate chiar din timpul acesteia. Aţi slăbit cu preparate culinare gustoase, fără să renunţaţi la vreun aliment, aţi combinat alimentele în mod corespunzător şi aţi urmat un orar fix de hrănire. Prin activitatea fizică regulată aţi avut o şi mai mare influenţă asupra sănătăţii dumneavoastră fizice, intelectuale şi psihice.
Scopul, obţinerea greutăţii corespunzătoare (sau pierderea kilogramelor in exce l-aţi atins (în caz contrar puteţi repeta dieta după primele 90 de zile). V-aţi stabili un nou scop: să vă simţiţi bine şi să aveţi o satisfacţie permanentă. Regulile de combinare a alimentelor, când să mâncaţi, cât lichid să beţi, cum să ardeţi calor datorate micilor scăpări v-au intrat deja sub piele. Masa copioasă nu vă mai tentează întrucât ştiţi să alegeţi, să combinaţi şi să spuneţi nu. Pentru inspiraţie ajutor apelaţi la ghidul de faţă. Reţetele ce urmează sunt şi mai variate decât în prima parte deoarece puteţi să vă bucuraţi de o şi mai mare libertate în combinarea alimentelor.
Nu susţinem că dieta de 90 de zile este cea mai bună din lume. (Nu oricui i se potriveşte orice dietă şi nicio dietă nu este pentru toţi! Slavă domnului că există atâtea încât permit fiecăruia să găsească o dietă care i se potriveşte.) Susţinem însă că este una dintre rarele diete care de fapt nu este dietă, ci un mod de hrăr pe care îl putem urma o viaţă întreagă. (Deoarece nu trebuie să eliminaţi niciun aliment, deoarece pregătirea mâncărurilor este facilă, deoarece cu ajutorul ei scăpaţi de kilogramele în plus şi de problemele de sănătate legate de greutatea suplimentară şi nu în ultimul rând deoarece aduce o satisfacţie enormă. Nu este asta cel mai important?)
Gândiţi-vă, hotărâţi-vă şi perseveraţi!

URMĂTOARELE 90 DE ZILE

Aţi încheiat perioada dedicată slăbirii în care v-a însoţit primul ghid al dietei de 90 de zile. Aţi învăţat să înlocuiţi mâncărurile prea grase, prea dulci şi prea sărate cu preparate culinare gustoase şi alcătuite cu grijă care influenţează pozitiv sănătatea şi modul în care vă simţiţi. Aţi descoperit ce cantităţi de mâncare vă sunt adecvate. Aţi învăţat că activitatea fizică regulată vă face mai multă plăcere decât confortul leneş al canapelei de acasă cu gustări la îndemână. Poate că aţi redescoperit sportul pe care l-aţi practicat deja sau poate că mersul alert şi intens zilnic are un efect benefic asupra dumneavoastră.
A doua parte a dietei de 90 de zile este o colecţie de meniuri pentru 90 de zile cu care veţi învăţa să vă menţineţi greutatea. Acestea sunt numai sugestii care vă uşurează munca sau vă dau idei noi pentru alcătuirea meniurilor după principiul combinării sau al disocierii alimentelor. Toate instrucţiunile pentru pregătirea preparatelor culinare care sunt menţionate în prima parte sunt valabile şi pentru pregătirea acestor preparate - diverse, practice şi gustoase. Aceste reţete vă vor ajuta chiar dacă aveţi un orar de muncă încărcat sau gătiţi pentru mai mulţi membri ai familiei. Sunt alcătuite din ingrediente care sunt disponibile în magazine şi puteţi întrebuinţa chiar şi anumite mâncăruri care se găsesc deja preparate. Puteţi schimba ordinea meniurilor şi puteţi da prioritate acelora care vă plac cel mai mult. Aveţi însă grijă la orarul meselor, combinarea alimentelor şi diversitatea mâncărurilor.
Dacă în aceste 90 de zile pierdeţi încă 3 sau mai multe kilograme este un semn că această schemă încă funcţionează. Dar asta desigur nu înseamnă că puteţi mânca iar "ca înainte" - ci înseamnă să mâncaţi după principiul "disocierii" şi multă activitate fizică toată viaţa! Numai astfel veţi fi plini de energie şi veţi putea face faţă cerinţelor cu care vă întâlniţi în fiecare zi.

DIETA CARE NU E DIETĂ

Dieta de 90 de zile de fapt nu este o dietă, ci un mod diferit de alimentaţie, în timpul dietei nu trebuie să vă înfometaţi, să renunţaţi la mâncare sau să număraţi caloriile. Veţi ajunge numai la o nouă înţelegere a combinării corespunzătoare sau a disocierii alimentelor. în faţa dumneavoastră se află meniurile pentru următoarele 90 de zile. Suntem convinşi că o să vă placă într-aşa o măsură încât disocierea alimentelor va deveni modul dumneavoastră de viaţă. Nu vă lăsaţi! Cu un astfel de mod de alimentaţie câştigaţi energie şi vitalitate, vă amelioraţi sănătatea şi felul în care vă simţiţi, vă întăriţi capacităţile fizice, psihice şi intelectuale şi, în primul rând, slăbiţi sănătos, vă menţineţi sănătatea şi în acelaşi timp vă întăriţi încrederea în sine şi vă înfrumuseţaţi aspectul exterior.

ALEGEREA MANCARURILOR

AVANTAJELE DISOCIERII ALIMENTELOR

Avantajele disocierii alimentelor apar în special în digestia acestora deoarece face posibilă ca mâncarea consumată să părăsească stomacul cât mai repede şi să avanseze fără obstacole spre organele digestive unde substanţele se descompun rapid, se asimilează şi utilizează. Corpul are nevoie de energie pentru digestia alimentelor, iar în cazul alimentelor combinate necorespunzător întrebuinţează foarte multă energie inutil. După o astfel de masă deveniţi obosiţi, sleiţi, balonaţi, digestia se încetineşte şi toate acestea vă dau o stare proastă şi este mai ales dăunător sănătăţii dumneavoastră.

Incă din primul ghid ştiţi deja că alimentaţia sănătoasă nu presupune renunţarea la mâncare, ci trebuie numai să învăţaţi să combinaţi corespunzător alimentele. Mâncarea trebuie să vă facă plăcere, să vă dea energie şi să vă vindece. Motto-ul este: fără înfometare şi patru până la cinci mese pe zi.

VITAMINELE PÂNĂ LA MASA DE PRÂNZ

Până la masa de prânz mâncaţi două sau trei mese de fructe sau legume.
Pe stomacul gol beţi un pahar mare de apă călduţă, eventual adăugaţi o linguriţă de miere şi oţet sau zeamă de lămâie. Pentru accelerarea digestiei puteţi bea un pahar de apă minerală cu conţinut ridicat de magneziu.
Consumaţi fructele separat şi alegeţi acele fructe care vă priesc. Puteţi să le fierbeţi (compot), să le înăbuşiţi sau să le coaceţi. Le puteţi adăuga stafide, suc gros de fructe, seminţe măcinate sau nuci, condimente, ierburi aromate sau mirodenii. De asemenea se pot servi şi fructe uscate.
înlocuiţi fructele cu legumele. Sunt delicioase crude, dar şi înăbuşite, coapte sau fierte. Atât condimentele şi ierburile aromate cât şi germenii de orice fel, merg de minune la mesele de legume. Dacă agreaţi combinaţia de fructe şi legume la aceeaşi masă, serviţi-le împreună. învăţaţi să identificaţi ceea ce are corpul dumneavoastră nevoie.
- Sucurile de fructe sau de legume reprezintă mese separate, aşa că îmbogăţiţi-le cu apă minerală, cu miere sau cu condimente. Nu vă sfiiţi să încercaţi gusturi noi.
- Sunt permise cafeaua şi ceaiul.
- In ziua în care la prânz aveţi proteine, puteţi bea dimineaţa un pahar de lapte.
- Trebuie să luaţi medicamente dimineaţa? Atunci luaţi-le cu o bucăţică de pâine la 20 de minute după micul dejun de fructe sau legume.
- Nu uitaţi că banana este cea care vă salvează când vă este foame.

PREPARAREA MANCARURILOR
PRÂNZ

Nu mai este nevoie să respectaţi ordinea timp de patru zile, este suficientă disocierea alimentelor în cadrul aceleiaşi mese. Alegeţi-vă meniul pentru prânz şi cină în funcţie de gust, în funcţie de cum vă simţiţi în acel moment şi de ce vă doriţi. Nu renunţaţi la nimic, doar combinaţi totul corespunzător. Mesele trebuie să fie variate şi bogate în substanţe nutritive care sunt extrem de importante pentru sănătatea dumneavoastră şi pentru a vă simţi bine. Nu evitaţi grăsimile de calitate întrucât corpul dumneavoastră are nevoie de ele. Toate alimentele conţin o diversitate de substanţe. Secretul constă în combinaţia potrivită pentru a beneficia de un aport ideal de substanţe nutritive.
CINA
Nu mai trebuie neapărat să consumaţi la cină acelaşi lucru ca la masa de prânz. Este important însă ca la alcătuirea meniului pentru cină să respectaţi combinaţia corespunzătoare a alimentelor. întotdeauna puteţi pune de o parte din mâncarea de la prânz, astfel economisiţi timpul de pregătire al mâncărurilor şi îl puteţi folosi pentru a face altceva. Fiţi practici. Niciodată nu veţi da greş dacă vă veţi pregăti pentru cină un castron din diferite feluri de salată sau legume şi o veţi orna cu nuci sau alte seminţe şi cu condimentele preferate. Dacă nu aveţi prea mult timp la dispoziţie luaţi un iaurt, adăugaţi o lingură de fulgi de cereale sau de muesli, mâncaţi o bucată de brânză sau un crenvurşt fiert cu legume. Există nenumărate posibilităţi. Folosiţi-vă imaginaţia. Şi în acest ghid reţetele sunt alcătuite în aşa fel încât să nu trebuiască să renunţaţi la nimic. Nici măcar la dulciuri sau la ciocolata neagră, numai că acestea trebuie consumate în cantităţi limitate. Bineînţeles că puteţi folosi în continuare şi reţetele din primul ghid.

ALEGEREA MANCARURILOR
PROTEINELE   
Atunci când este rândul proteinelor acest lucru nu înseamnă că meniul ales este alcătuit numai din proteine. Pe lângă proteine pregătiţi-vă întotdeauna legume (cu excepţia cartofilor, a fasolei şi a cerealelor) sub orice formă dorită.

In grupa proteinelor intră carnea (crudă), produsele din carne, peştele, fructele de mare, produsele lactate, tofu, şeitan. încă mai este valabilă regula că după prânzul de proteine veţi bea 300 de ml de supă, care diluează alimentele în stomac şi accelerează digestia. Dacă consumaţi tocană atunci nu mai este necesar să beţi supă după ce aţi mâncat. Nu consumaţi alimente prăjite decât din când în când şi atunci fără pâine. Cu mesele de proteine se potriveşte ananasul, prunele uscate, merişorul. Nu amestecaţi alimentele. Mesele de proteine nu trebuie să conţină amidonuri şi carbohidraţi şi nici nu amestecaţi proteinele între ele!

AMIDONUL
Incă din primul ghid al dietei de 90 de zile am clasificat alimentele care conţin carbohidraţi (conform ingredientelor din care sunt alcătuite) în două grupe: amidon şi carbohidraţi. In grupa alimentelor cu amidon intră toate alimentele care nu sunt procesate (cartofi, cereale boabe - şi piureurile, boabe de hrişcă, fasolea). In cea de a doua grupă (carbohidraţi) intră alimentele procesate sau măcinate. Astfel am numit una dintre zile drept ziua de amidonuri şi pe cealaltă de carbohidraţi.
In ziua de amidonuri pregătiţi-vă legume din belşug sub forma salatelor şi a garniturilor. Legumele conţin multă apă şi alte substanţe de care organismul are nevoie pentru a accelera eliminarea directă a substanţelor reziduale care se formează în celulele corpului. De asemenea conţin şi fibre care au un rol important în digestie.
Fasolea, mazărea, lintea etc. conţin o mulţime de proteine vegetale. Deoarece le fierbem, unele le şi înmuiem în apă înainte de a le fierbe, raportul dintre amidon şi proteine se modifică în favoarea amidonului.
Şi cerealele boabe îşi găsesc locul în ghidul nostru. Bucătăria tradiţională le-a apreciat, însă din cauza lipsei timpului necesar pentru prepararea acestora au fost abandonate cu excepţia orezului. Astăzi le putem cumpăra gata preparate şi nu mai necesită un timp de preparare atât de îndelungat. Căutaţi-le şi nu renunţaţi la gusturi delicioase şi la propria creativitate.
CARBOHIDRAŢI (CARBO)
In această grupă sunt incluse cerealele procesate şi hrişcă. Acestea sunt diferite tipuri de făină, tărâţe, grişuri, fulgi şi alte produse obţinute din acestea cum ar fi pastele făinoase, cuşcuş, mămăligă, alte produse din cereale măcinate, diferite produse de patiserie dulci sau sărate... Mulţi oameni sunt de părere că acest tip de alimente nu are ce căuta nici într-o dietă şi nici într-un meniu sănătos. Noi suntem de altă părere. Corpul nostru are nevoie şi de produse din vârful piramidei. Când corpul primeşte suficiente astfel de alimente suntem satisfăcuţi şi pregătiţi pentru noi provocări. întotdeauna puteţi adăuga la mesele de carbohidraţi diferite tipuri de salată verde, salate de castraveţi, roşii, ardei gras, sfeclă, varză dulce sau acră, napi proaspeţi sau muraţi, ridichi.

PREPARAREA MANCARURILOR
ZIUA DE VITAMINE
Zilele de vitamine nu mai sunt atât de frecvente, însă sunt recomandate deoarece curăţă şi întineresc organismul şi protejează inima. Din acest motiv alegeţi-le din când în când. Consumaţi fructe, legume, sucuri de fructe şi legume, nuci, seminţe şi fructe uscate pe parcursul întregii zile. Permiteţi-vă câte o masă la fiecare două ore. Consumaţi fructe şi legume crude, fierte, coapte sau înăbuşite, în această zi se potriveşte foarte bine şi o supă de legume. în ziua de vitamine evitaţi sarea şi grăsimile, fiţi însă generos cu condimentele şi ierburile aromate.

BAUTURA
Apa este cea mai bună băutură aşa că beţi cel puţin 1,5 litri de apă pe zi.
De asemenea sunt recomandate ceaiurile neîndulcite. Băuturile proaspete din fructe şi legume sunt pline de ingrediente benefice, însă se consideră a fi o masă în sine. încercaţi cafeaua de cereale şi chiar cafeaua neagră în cantităţi mici. Nici un pahar de vin sau de bere ici şi colo nu o să vă facă nici un rău.

ZIUA DE APA
Continuaţi să aveţi din când în când câte o zi de apă, eventual o dată pe lună pentru a vă purifica organismul şi sufletul. Dacă nu aţi respectat dieta sau dacă aveţi digestia îngreunată o zi de apă vă va reda senzaţia de foame. Mulţi dintre dumneavoastră aţi observat că vă face bine şi o aşteptaţi cu bucurie. Dacă vă este neplăcută atunci înseninaţi-o cu ceai, cu supe clare de legume şi cu sucuri de legume şi fructe, desigur, neîndulcite. Puteţi să şi săriţi peste această zi.

MAI PUTIN INSEAMNA MAI MULT
Nu cumpăraţi tot ce este ieftin. Cu acelaşi preţ veţi achiziţiona mai puţine produse, dar mai de calitate şi mai benefice pentru sănătate. Alegeţi ce este mai bun pentru că meritaţi. Mâncaţi mai puţin, dar mai de calitate. Pentru o viaţă sănătoasă şi îndelungată nu aveţi nevoie de multă mâncare. Toate acestea se vor reflecta asupra corpului şi sănătăţii dumneavoastră. Cu un pic de efort învăţaţi să vă combinaţi corect alimentele.

INTRODUCERE – INAINTE DE A INCEPE

CE ESTE DIFERIT
Diferenţa dintre ghidul pentru slăbit şi cel pentru menţinerea greutăţii este considerabilă. în faza menţinerii greutăţii corporale respectaţi principiul disocierii alimentelor pe parcursul fiecărei mese. Aceasta înseamnă că acum nu mai există ordinea celor patru zile (de proteine, amidonuri, carbohidraţi şi de vitamine). Deci puteţi să vă pregătiţi un prânz de proteine din care puteţi mânca şi la cină, însă aceasta poate fi şi din carbohidraţi, amidonuri sau de vitamine. La alegerea meniurilor aveţi libertate totală deoarece al doilea ghid este numai manualul şi mâna dreaptă pentru menţinerea greutăţii corporale, însă instrucţiunile din ambele ghiduri sunt biblia alimentaţiei echilibrate.

CE RAMANE LA FEL

Comun ambelor ghiduri ale dietei disociate sunt micul dejun şi gustările până la masa de prânz. în acest interval puteţi consuma fructe sau legume şi sucuri de fructe sau de legume la fiecare 2 ore până la prânz. Consumul apei este oricum obligatoriu. Un alt element comun este şi mişcarea care până acum cu siguranţă că v-a intrat deja în sânge. Reţineţi pentru totdeauna că mişcarea este cea mai bună parte a alimentaţiei. Tot ce mâncaţi în plus ardeţi prin activitate fizică şi acesta este un principiu bătut în cuie.

Intervalul orar dintre mese rămâne în continuare foarte important. în zilele de proteine între masa de prânz şi cină trebuie să treacă 4 ore, în zilele de carbohidraţi 3 ore, iar în cele de vitamine 2 ore.

ACTIVITATEA FIZICA
Fără activitate fizică dieta nu va funcţiona! Pentru fiecare se găseşte ceva. Unii dintre dumneavoastră pot mai mult din punct de vedere fizic şi financiar, alţii mergeţi numai la plimbare. întotdeauna, aproape în fiecare zi, chiar şi pe ploaie sau ninsoare măcar o jumătate de oră. Mişcarea energică acţionează miraculos asupra stării de bine, a aspectului fizic sănătos, asupra sănătăţii emoţionale şi psihice, învăţaţi să respiraţi corect, să mergeţi şi să staţi aşezaţi corect. Soarele, aerul şi buna dispoziţie sunt cei mai buni doctori. Chiar şi cu resurse financiare limitate puteţi obţine un corp agil şi sănătos. Nu uitaţi că aspectul exterior vă influenţează încrederea în sine şi imaginea pe care o aveţi despre dumneavoastră. De fiecare dată când veţi mânca prea mult sau ceva necorespunzător aduceţi-vă aminte că mişcarea este cel mai bun „antidot".

RELUAREA DIETEI DISOCIATE DE 90 DE ZILE
Poate că încă nu v-aţi atins greutatea dorită. In acest caz reluaţi dieta disociată, j dar numai după această a doua parte de 90 de zile. Chiar dacă v-aţi simţit bine în toată această perioadă, descompunerea rezervelor de grăsime este extrem de împovărătoare pentru organism. Corpul dumneavoastră are nevoie de o pauză, care este în acelaşi timp un prilej de a-şi tonifica echilibrul. între timp vă puteţi folosi de meniurile din această carte care nu sunt destinate dietei, ci a menţinerii succesului dobândit. Când veţi reîncepe regimul prescris de prima carte, pentru următoarele 90 de zile nu fiţi nerăbdători dacă kilogramele vor dispărea într-un ritm mai lent. în sfârşit v-aţi făcut timp pentru dumneavoastră înşivă şi pentru cele mai importante lucruri din viaţă iar mâncarea cu siguranţă nu (mai) este printre acestea. Chiar şi din acest motiv vă veţi apropia perseverent de scopul propus.

CONTROL MEDICAL
Obezitatea este o boală complexă şi este cauza multor boli cronice a căror consecinţă este moartea prematură. Obezitatea îşi pune o amprentă puternică asupra calităţii vieţii. Chiar şi o greutate cu 10 procente mai scăzută ameliorează starea sănătăţii şi ne motivează pentru a continua. Ne ajută să găsim echilibrul dintre aportul de calorii şi consumul de alimente, ne ajută să punem capăt problemelor care de cele mai multe ori au cauze emoţionale, ne ajută să recunoaştem semnele care conduc spre obezitate. Slăbim în primul rând pentru sănătate, chiar dacă aspectul estetic ni se pare mai important.

- Faceţi o vizită la medic şi împreună analizaţi starea dumneavoastră de sănătate. Identificaţi dacă pierderea kilogramelor v-a influenţat starea de sănătate şi în ce mod.
- Slăbiţi pe propria răspundere. Faceţi asta cu grijă, stabiliţi-vă un scop real şi nu mergeţi până la extreme.
- Dacă aveţi probleme specifice de sănătate consultaţi regulat medicul.

TREBUIE NUMAI SA CONTINUAŢI!

Nu uitaţi că sunteţi singurii responsabili de sănătatea dumneavoastră, de aceea începeţi dieta din această carte cu responsabilitate maximă. Citiţi partea introductivă de mai multe ori.

Verificaţi-vă greutatea corporală săptămânal şi (sau) măsuraţi-vă circumferinţa taliei, a şoldurilor ... Nu vă permiteţi să vă îngrăşaţi din nou, dar nici nu exageraţi cu pierderea kilogramelor. Obsesia de a slăbi nu duce departe. Trăiţi-vă viaţa creativ şi din plin, gândurile dumneavoastră trebuie să se îndrepte asupra lucrurilor şi faptelor mai importante şi nu asupra mâncărurilor.
Scrieţi-vă indicele dumneavoastră de masă corporală (denumit în continuare IMC). Măsuraţi-vă circumferinţa taliei, a şoldurilor şi a coapselor. Notaţi-vă datele şi comparaţi-le. Cu ajutorul activităţii fizice regulate veţi scăpa de multe perniţe de grăsime.

In următoarele pagini pentru fiecare zi vă aşteaptă un meniu nou.
Poftă bună şi mult succes!















ZIUA 1  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
4 mandarine sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

PUI IN LEGUME
1/2 pui
1 căţel de usturoi
1 ceapă mică
1 fir de oregano proaspăt sau 1 linguriţă de oregano uscat
4 fire de pătrunjel
câteva seminţe de rozmarin
lămâie
roşii
1 lingură de pastă de roşii
1 ardei roşu
1 conservă mică de porumb
1 lingură de ulei
sare, piper negru
ingrediente pentru salată

Se spală carnea de pui şi se taie în bucăţi. Se adaugă un amestec din sare, piper negru, usturoi zdrobit, zeamă de lămâie, pastă de roşii, ierburi aromate şi o linguriţă de ulei de măsline. Se taie ceapa şi ardeii în fâşii, iar roşiile decojite în bucăţele cât mai mici. Se unge tigaia cu o lingură de ulei şi se prăjeşte ceapa. Se adaugă bucăţile de pui şi se rumenesc încet pe ambele părţi. Se adaugă ardeiul şi roşiile tăiate. Se acoperă tigaia şi se lasă să se înăbuşe timp de 15 minute. Chiar înainte de sfârşit se adaugă porumbul pentru a se încălzi şi, dacă mai este nevoie, se mai adaugă sare şi piper. înainte de a se servi se ornează cu fire de pătrunjel.

Se serveşte cu un castron de salată şi o chiflă integrală. După masă beţi 300 de ml de zeamă de supă.

O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     AMIDONURI
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz vă puteţi pregăti o salată din diferite tipuri de legume. îi puteţi îmbogăţi gustul cu o conservă de porumb, fasole sau cu soia.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 2  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O cană de compot de ananas sau o bucată mare de ananas proaspăt. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

MANCARE DE LINTE ROSIE

100 g linte roşie i
1 roşie bine coaptă sau 2 linguri de roşii din conservă
1 ceapă roşie ardei roşu, verde şi galben (pentru o farfurie)
1/2 fenicul
1 căpăţână mică de ţelină 1 morcov
1 lingură de ulei de măsline
sare, piper negru sau boia de ardei iute
puţin chimen, o foaie de dafin
cimbru de vară, pătrunjel, busuioc (la alegere)
1 linguriţă de ghimbir proaspăt ras mărunt
2 linguri de fulgi de ovăz sau de orz

Lintea roşie se spală bine cu apă rece şi se fierbe cu dafinul, chimenul, ţelina şi morcovul. în timpul fierberii se înlătură spuma de la suprafaţă. Se rumeneşte ceapa în ulei şi se adaugă roşiile tăiate. Se înăbuşă până se evaporă lichidul după care se adaugă ardeii şi feniculul. Se toarnă încet apă şi se mai fierbe aproximativ 15 minute după care se toarnă totul în oala cu linte, se adaugă fulgii de orz sau ovăz, sarea, piperul şi ghimbirul. Dacă mâncarea iese prea groasă se poate subţia cu supă şi se fierbe scurt, se înlătură de pe foc şi se lasă acoperită aproximativ 15 minute. Ierburile aromate se presară pe preparat când este deja în farfurie. Se serveşte cu o chiflă integrală.

Păstraţi o treime din preparatul culinar de la prânz pentru cină sau congelaţi-o pentru altă dată.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi mânca 1 pachet de crenvurşti cu seminţe şi o farfurie de legume proaspete.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 3 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 1 banană. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

HRISCA CU GERMENI DE SOIA
120 g hrişcă
1 cană şi 1/2 de germeni de soia
1 ceapă
1 căţel de usturoi
sare, piper negru
pătrunjel
1 lingură de ulei
ingrediente pentru salată

Hrişcă se prepară conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Dacă o veţi consuma şi la cină atunci utilizaţi 150 de grame de hrişcă. Ceapa se rumeneşte în ulei şi se toarnă încet apă deasupra. Se adaugă germenii de soia, piperul, sarea, şi după nevoie încă câteva linguri de apă. Hrişcă se înăbuşă repede şi se amestecă. Se lasă acoperită 5-10 minute pentru a prinde gust. Se presară din belşug pătrunjel tocat.
Ca şi garnitură preparaţi-vă o salată din ţelină şi măr: se taie în bucăţi 1 ţelină şi 1 măr şi se amestecă cu un sos din 1/2 de Iaurt, 1 lingură de maioneză, 1 lingură de muştar şi o linguriţă de capere. Se amestecă bine toate ingredientele şi se lasă un timp la frigider pentru ca ţelina să se îmbibe cu sos.

CINA                                                     AMIDONURI
Intr-o caşă rece se amestecă ciuperci murate, 1 castravete murat, o jumătate de ceapă mică şi o roşie tăiată în bucăţi. Pentru sos se întrebuinţează sare, piper negru, oţet, ulei şi pătrunjel tocat. Se amestecă uşor ingredientele.

DORITI O CINA SIMPLA?                       PROTEINE
Din două tipuri diferite de brânză preparaţi-vă un platou de brânzeturi (100 g) şi consumaţi-l cu struguri albi.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 4 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 pere sau 2 piersici. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

MANCARE DE PUI
2 pulpe de pui dezosate
1 ceapă mică
1 morcov
1 gulie
1 bucăţică de ardei iute (sau un vârf de cuţit de boia iute)
1 roşie decojită sau 2 linguri de roşii din conservă
1 lingură de ulei
un vârf de cuţit de boia de ardei dulce
un vârf de cuţit de ierburi de Provence
sare, piper
400 ml de supă

* Dacă veţi păstra o parte din preparat pentru cină atunci adăugaţi doi ficăţei de pui tăiaţi în fâşii

Se rumeneşte ceapa tăiată în bucăţele mărunte. Morcovul şi ţelina tăiate în rondele subţiri se adaugă peste ceapă şi se prăjesc. Se toarnă supă în aşa fel încât carnea să fie acoperită cu lichid. Se adaugă o bucăţică de ardei iute şi roşiile zdrobite, după nevoie se sărează şi se fierbe în cratiţa descoperită aproximativ 30 de minute. înainte să termine de fiert adăugaţi boiaua dulce, piperul şi ierburile de Provence. După nevoie mai adăugaţi nişte supă.

Dacă preparatul este suficient de lichid nu mai este nevoie să beţi 300 de ml de supă după masa de prânz. Se serveşte cu o chiflă integrală.

CINA                                                     AMIDONURI
In loc de preparatul culinar păstrat de la masa de prânz puteţi să vă preparaţi o salată de cartofi.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 5 CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 3 mandarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

CLATITE CU LEGUME
compoziţie pentru 6 clătite
1 morcov
1 gulie
1 conservă de fasole păstăi
1 lingură de ulei
sare, piper
un vârf de cuţit de cimbru de vară
1 linguriţă de pătrunjel
tocat
1 ceapă mică
1 căţel de usturoi
1 roşie sau 2 linguri de roşii din conservă

Preparaţi 6 clătite după reţeta dumneavoastră (şi păstraţi două pentru cină)
Se taie în bucăţele morcovul, gulia şi fasolea păstăi (se pot înlocui cu două căni din legumele preferate), în apă clocotită în prealabil sărată se pun mai întâi morcovul şi gulia, când reîncepe să fiarbă se adaugă şi fasolea păstăi. Legumele fierte se scurg, se condimentează cu sare şi piper şi li se adaugă un vârf de cuţit de cimbru de vară şi pătrunjel tocat.

Se umplu clătitele cu legumele astfel preparate. Se pun într-un vas de iena. Sosul se prepară din ceapă, usturoi zdrobit, roşii tăiate sau din conservă, sare şi piper toate prăjite în ulei. Se toarnă sosul peste clătite şi se pune la copt în cuptorul încins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute. Dacă vi se pare că nu vă este suficient serviţi cu salată sau cu legumele proaspete preferate.

CINA                                                     CARBO
2 clătite unse cu dulceaţă şi o bucăţică de ciocolată neagră.

DORITI IAURT LA CINA?                        PROTEINE
1 iaurt mare în care se adaugă cu jumătate de oră înainte de cină 1 lingură de fulgi de cereale şi seminţe de in.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 6 VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Se rad 2 mere, se adaugă o lingură de fulgi de ovăz, 1 lingură de nuci măcinate şi o lingură de stafide înmuiate (pentru a fi mai moi), se amestecă bine şi se stropesc cu câteva picături de zeamă de lămâie. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
In sucul de la 1 portocală se amestecă 20 de ml de chefir şi o linguriţă de miere.

- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe
sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

BANANE COAPTE
Se taie în jumătate pe lungime 2 banane şi se aşează în tava căptuşită cu hârtie de pergament. Jumătăţile se presară cu 1 linguriţă de plante aromate pentru ştrudel cu mere (scorţişoară, cuişoare, nucşoara, ghimbir) şi o lingură de stafide. Se împarte în 4 părţi o linguriţă de unt şi se aşează pe fiecare jumătate de banană câte o bucăţică de unt. Tava se introduce în cuptorul încins la 180 de grade şi se coace timp de 10 minute. Bananele coapte se aşează pe farfurie şi se stropesc cu zeama de la 1 portocală.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de migdale sau de seminţe de floarea soarelui şi o ceaşcă de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Se taie în felii 2 mere şi un kiwi decojit. Se adaugă 100 g de tofu tăiat în bucăţi. Ingredientele se amestecă bine cu zeama de la 1 lămâie. Se presară cu o lingură de nuci măcinate mare şi o bucăţică de ghimbir tăiat mărunt (opţional).
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 7 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 1 ciorchine mare de struguri

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

CONOPIDA CU BRANZA
1 conopidă de mărime medie
1 morcov
3 rondele mici sau 1 rondelă mare de mozzarella
1 lingură de tarhon tocat
1 lingură de seminţe de dovleac
1 lingură de ulei
1/2 cub concentrat de supă
sare
ingrediente pentru salată

Conopida se desface în buchete şi se lasă în apă cu puţină sare pentru a rămâne crocantă . Alături se fierbe morcov tăiat în rondele şi câteva frunze de conopidă. Se scurg păstrând zeama în care au fiert.

Se aşează buchetele şi frunzele de conopidă şi rondelele de morcov într-un vas de iena (sau într-o tavă mai mică). Deasupra se presară mozzarella rasă sau o linguriţă de orice altă brânză rasă. Se coace în cuptorul încins la 180 de grade timp de aproximativ 20 de minute. înainte de servire se presară cu tarhon. La acest fel de mâncare salata verde peste care se presară o lingură de seminţe de dovleac constituie o garnitură excelentă.

In apa în care au fiert legumele se adaugă 1/2 de cub concentrat de supă pentru a obţine o supă din care beţi la sfârşitul mesei.

CINA                                                     CARBO
Intr-o lingură de ulei sau de unt se prăjeşte o cană din ciupercile preferate, se adaugă 1 căţel de usturoi zdrobit, sare, piper şi o lingură de pătrunjel tocat. Se coace pe ambele părţi o felie de pâine şi peste aceasta se aşează ciupercile prăjite. Se serveşte cu ceai.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 8  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 banană sau 1 grapefruit. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

OREZ CU CIUPERCI SI ROSII

120 g orez
2 linguri de ulei
1 ceapă
200 g ciuperci champinion congelate
200 g roşii proaspete sau din conservă
sare, piper
1 cub concentrat de supă
1 linguriţă de pătrunjel tocat
ingrediente pentru salată

Se fierbe orezul conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi se adaugă în apă un cub de supă. Se înăbuşă în ulei ceapa tăiată mărunt, se adaugă ciupercile opărite şi scurse şi roşiile decojite şi tăiate. Se înăbuşă aproximativ 15 minute la foc mic. în sosul astfel obţinut se amestecă orezul, se condimentează cu piper şi se presară cu pătrunjel tocat.

Alături preparaţi o salată din roşii şi ceapă tăiată rondele. Adăugaţi-i sare şi piper, stropiţi-o cu puţin ulei de măsline şi condimentaţi-o cu busuioc.

CINA                                                     PROTEINE
Preparaţi-vă un castron de salată din fetică (salata mielului) şi din bucăţele de tofu afumat sau din salamul preferat. Condimentaţi-o după gust.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 9 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot din fructele preferate sau 1 banană. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

PASAT DE MEI CU LEGUME

120 g păsat de mei
1 ardei roşu mic
1 roşie mare 1
1 vânătă mică 1
1 ceapă mică 1
1 căţel de usturoi
un vârf de cuţit de
busuioc
un vârf de cuţit de rozmarin
1 lingură de muştar
sare, piper
1 lingură de ulei de măsline
ingrediente pentru salată

Se prepară păsatul de mei conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se taie ceapa şi se rumeneşte în ulei. Se adaugă usturoiul zdrobit, vânătă decojită şi tăiată în bucăţele şi ardeiul tăiat în fâşii. Se prăjesc amestecând constant cel puţin 2 minute. Se amestecă cu roşia tăiată, se adaugă sare, piper şi condimente (inclusiv muştarul). Se înăbuşă încă 5 minute bune. La sfârşit se amestecă.

Ca garnitură puteţi prepara un „castron de salată roşie" din salată verde, pulpa unei pere, ceapă roşie şi câteva boabe de struguri roşii (tăiaţi boabele şi scoteţi-le sâmburii). Salata se condimentează cu sare, oţet balsamic şi cu o lingură de ulei de măsline. Se poate adăuga şi usturoi zdrobit.

CINA                                                     PROTEINE
O excelentă alegere o reprezintă frigăruile de pui şi legumele proaspete preferate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 10 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 grapefruit sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

GULAS
200 g carne slabă de porc sau 3 pulpe de pui dezosate
1 ceapă mică
1 ardei verde
1 lingură de pastă de roşii
1/2 de căpăţână de varză creaţă
1 lingură de ulei
sare
1/2 litri de supă
1 lingură de pătrunjel tocat

Ceapa tăiată mărunt se rumeneşte uşor, se adaugă carnea tăiată în bucăţele, se condimentează cu sare şi se înăbuşă. Se adaugă supă până se înmoaie carnea. între timp se taie varza creaţă în 4 părţi şi se fierbe separat. Când a fiert se pune peste carne împreună cu ardeiul tăiat în fâşii. Deasupra întregii compoziţii se toarnă pasta de roşii care se va subţia cu restul de supă. Preparatul se dă la cuptorul încins la 200 de grade C. Se coace 20 de minute, înainte de servire se presară cu pătrunjel tocat. Se serveşte cu o felie de pâine integrală sau pesmeţi Wasa.

Dacă veţi păstra din preparat pentru cină, adăugaţi încă o bucată de carne şi întrebuinţaţi 3/4 din căpăţâna de varză.

CINA                                                     AMIDONURI
In locul preparatului culinar păstrat de la prânz puteţi consuma 2 chiftele de legume (se pot cumpăra gata preparate) şi un castron de salată verde.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 11 CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 piersici sau o cană de zmeură.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

PLACINTA PESTRITA
ingrediente pentru aluat
200 g de spanac congelat
1 ceapă mică
2 roşii
coajă de lămâie
1 lingură de seminţe prăjite de dovleac sau de pin
1 lingură de brânză rasă
sare, piper
un vârf de cuţit de nucşoară
un vârf de cuţit de şofran
1 linguriţă de busuioc
1 lingură de ulei
1 lingură de unt pentru uns tava

Toate ingredientele pentru aluat (150 g de făină, un vârf de cuţit de sare, 80 g de margarina, 2 linguri de apă rece) se frământă într-un aluat fin şi se lasă un timp la rece să se odihnească.
Ceapa tăiată se rumeneşte în ulei şi apoi se adaugă spanacul şi coaja de lămâie. Se lasă 2 minute la înăbuşit. Se amestecă încet o lingură de brânză rasă, se adaugă sarea, piperul şi condimentele.
Se aşează aluatul în tava unsă şi deasupra se pune amestecul cu spanac. Se taie roşiile în felii şi se înfig în spanac. Plăcinta se coace în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 30 de minute. înainte de servire se presară cu seminţe de dovleac, de pin sau cu busuioc.

CINA                                                     PROTEINE
Radeţi 100 g de brânză deasupra salatei preferate.

RINA VA SFATUIESTE
Pentru o viaţă sănătoasă şi îndelungată nu aveţi nevoie de mâncare multă. Alegeţi mai puţină hrană, dar mai de calitate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 12 VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Se curăţă de coajă şi se taie în felii 3 mere. Se fierb într-o apă uşor sărată aromată cu o linguriţă de plante aromate pentru ştrudel cu mere (nucşoară, cuişoare, ghimbir). Merele fierte se pasează, se adaugă scorţişoară şi o linguriţă de miere. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
3 morcovi şi 1 rădăcină de pătrunjel se fierb şi se taie rondele. Se adaugă ulei, oţet, sare şi piper şi se presară cu pătrunjel verde tocat.

- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

FRUCTE COAPTE                                
Se taie 1 banană, 1 măr, 1 pară şi 1 portocală. Bucăţelele se stropesc cu zeama de la 1 lămâie. Fundul unui vas de iena se unge cu gem de vişine, deasupra se aşează bucăţile de fructe. Se coc timp de 5 minute la 250 de grade C. Se scoate vasul din cuptor şi cât sunt încă calde se presară fructele cu o lingură de zahăr şi un vârf de cuţit de scorţişoară.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de mere uscate sau alte fructe uscate şi o ceaşcă de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Peste o salată verde adăugaţi felii de măr, ridichi roşii şi bucăţi de pepene galben rece şi presăraţi-o cu susan.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 13 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
3 kiwi sau 4 mandarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SCOICI
400 g midii
5 căţei de usturoi
piper
1 linguriţă de boia dulce
50 ml vin alb
1 lingură de pesmet
1 lingură de ulei de măsline

Intr-o lingură de ulei se prăjeşte repede usturoiul şi pătrunjelul tocat, se adaugă midiile spălate şi se lasă să lase zeamă. Se adaugă piperul şi se presară cu boia, se toarnă vinul şi se îngroaşă cu pesmet. Atunci când se deschid scoicile înseamnă că sunt gata. Se servesc cu o felie de pâine.

La sfârşitul mesei beţi 300 ml zeamă de supă.

CINA                                                     VITAMINE
Supă de legume căreia înainte de servire i se adaugă felii de dovleac prăjit Se ornează cu seminţe prăjite de pin sau de dovleac

RINA VA SFATUIESTE
Nu uitaţi să beţi apă! Uneori vă este numai sete, nu şi foame! Apa este cea mai bună băutură.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 14 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O cană de căpşuni sau 2 curmale japoneze (kaki). Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

SUPA DE LEGUME
250 g mazăre
1 roşie mare sau 2 linguri de roşii din conservă
1 ceapă
1 morcov mare
1 cartof mare
câteva fire de pătrunjel
1 linguriţă de boia dulce
1 lingură de ulei piper
500 ml de supă
2 linguri de supă-cremă concentrată

Ceapa tăiată mărunt se rumeneşte în ulei, se adaugă morcov tăiat şi cartofi şi se mai prăjeşte totul încă puţin amestecând constant. Se adaugă mazărea (dacă este din conservă atunci se va adăuga chiar la sfârşit), roşia tăiată în bucăţi, boiaua dulce, piperul şi supa. Se fierbe totul aproximativ 15 minute. Preparatul se va lega cu supă-cremă în prealabil dizolvată în apă rece şi se presară cu pătrunjel tocat.
Serviţi supa de legume cu o chiflă integrală.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi mânca 2 bucăţi file de pui şi salată de roşii.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 15 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 2 nectarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE       

TOCANA DE ORZ
120 g de orz
1  ceapă mică 1/2 praz
2  morcovi
2 căţei de usturoi
1/4 dintr-o ţelină mică
1 ardei
1 roşie sau 2 linguri deroşii din conservă
1 I de supă dintr-un cub concentrat
sare, piper
1 lingură de ulei
1 lingură de pătrunjel
1 lingură de tarhon

Intr-o lingură de ulei se prăjesc ceapa şi prazul tocate, se adaugă usturoiul zdrobit, ardeiul întreg sau tăiat, morcovul ras, ţelina şi roşia care în prealabil se taie în mai multe locuri şi se stoarce. Amestecând constant se adaugă orzul spălat şi scurs. Se mai prăjeşte puţin şi se stropeşte cu supă fierbinte. Se condimentează cu sare şi piper şi se fierbe o jumătate de oră până când orzul devine moale la suprafaţă, înăuntru însă rămâne încă crocant. Dacă compoziţia este prea groasă se mai poate turna nişte supă sau apă fierbinte. înainte de servire se amestecă pătrunjel şi tarhon. După gust se mai poate adăuga şi fasole fiartă sau linte roşie. Se serveşte cu o chiflă integrală.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină sau pune în congelator pentru altă dată.

CINA                                                     PROTEINE(IN CARTE ZICE VITAMINE?)
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi mânca o cană de brânză de vaci la care adăugaţi un vârf de cuţit de boia dulce, o linguriţă de pătrunjel, un vârf de sare şi de piper. Se serveşte cu 1 ardei proaspăt.

RINA VA SFATUIESTE
Cumpăraţi mai puţine alimente, dar acestea trebuie să fie de calitate chiar dacă costă mai mult. Meritaţi asta!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 16 PROTEINE

MIC DEJUN
3  pere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

TOCANA CU CARNE DE CURCAN
2 bucăţi de pulpă de curcan
un vârf de cuţit de boia de ardei iute
2 fire mici de praz
1 ardei
1 roşie
3/4 litri supă
1 cartof
1 linguriţă de ulei

Pulpele de curcan se taie în bucăţele şi se călesc în ulei. Se adaugă boiaua iute şi atâta supă cât să acopere carnea. Se înăbuşă timp de 10 minute bune. Când carnea se înmoaie pe jumătate se adaugă tăiate prazul, ardeiul şi roşia. Se toarnă restul de supă şi se mai înăbuşă încă 10 minute. Cu 5 minute înainte de a termina de fiert îngroşaţi tocana cu 1 cartof mic (crud) ras. Se condimentează cu sare după gust. Se serveşte cu o felie de pâine integrală sau pesmeţi Wasa.

O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.
Dacă nu sunteţi iubitor de tocană, preparaţi-vă pui marinat şi serviţi-l cu un castron de salată.

CINA                                                     CARBO
Strudel cu mere şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 17 CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O cană de căpşuni proaspete sau 300 ml de compot. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

TORTILLA CU UMPLUTURA PICANTA

4  tortilii
Umplutura
1 ceapă mică
1 căţel de usturoi
1 roşie sau 2 linguri de roşii din conservă
1 lingură de ajvar
un vârf de cuţit de boia de ardei iute sau de cili
250 g de fasole din conservă
1 lingură de ulei de
măsline
200 ml de supă
ingrediente pentru salată

Tortiliile se înfăşoară în folie de aluminiu şi se încălzesc în cuptorul încins timp de 15 minute.
Ceapa tăiată se rumeneşte în ulei, apoi se adaugă roşiile decojite şi tăiate, aivarul, usturoiul zdrobit, boiaua sau cili şi se înăbuşă cel puţin 2 minute. Se adaugă fasolea, se stropeşte cu supă şi se fierbe 10 minute. Se umplu tortiliile cu amestecul astfel preparat. Alături se poate servi şi un castron din salata preferată.

CINA                                                     PROTEINE
Salată cu carne şi ceapă.

PREFERAŢI IAURT LA CINA?               PROTEINE
1 iaurt mare. Se poate îmbogăţi cu bucăţi de ardei proaspăt şi cu morcov ras. Se condimentează uşor cu chimen măcinat şi sare.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 18  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Desfaceţi o mandarină în felii şi turnaţi deasupra acestora sucul de la 1 portocală. Curăţaţi un măr de coajă, tăiaţi-l în bucăţi şi adăugaţi-l feliilor înmuiate de mandarină. Adăugaţi şi 2 prune uscate. Presăraţi fructele cu 1 lingură de susan proaspăt prăjit. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
Se mixează în blender 1 roşie, 1 portocală, câteva picături de ulei de măsline, sare şi piper, se poate adăuga şi un vârf de cuţit de cili. Dacă vi se pare prea gros, turnaţi şi zeama de la 1 lămâie. Băutura se ornează cu busuioc.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.
PRANZ                                                 VITAMINE

SALATA DE FRUCTE
Se aşează într-o cratiţă feliile de la 1 portocală şi jumătate din bucăţile sau feliile unei conserve de compot de ananas. Deasupra se aşează 1 kiwi tăiat în felii, 1 măr tăiat în bucăţi şi 10 căpşuni tăiate în feliuţe. Cratiţa cu fructe se pune în frigider. Restul de jumătate de conservă de ananas se zdrobeşte în blender cu 1 plic de zahăr vanilat şi coajă de lămâie. Se adaugă sucul de ananas şi se fierbe. Compoziţia astfel obţinută se răceşte şi se toarnă apoi peste fructe.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de fistic sau alte fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.) şi o cana de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                    VITAMINE
Se taie 2 morcovi în rondele şi se înăbuşă într-o linguriţă de ulei de măsline căreia i se adaugă o linguriţă de apă. Se adaugă puţin piper şi se înăbuşă 5 minute. Se lasă să se răcească. Se taie şi se curăţă de sâmburi o cană de struguri albi şi una de struguri roşii. Se amestecă cu morcovul şi se adaugă şi o ceapă mică tăiată rondele. Se toarnă deasupra un sos dintr-o linguriţă de ulei de măsline, câteva picături de zeamă de lămâie şi un vârf de cuţit de chimen. Se condimentează cu sare după gust. Se amestecă uşor pentru a se absorbi ingredientele. Se serveşte pe frunze de salată verde.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 19  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 pere sau 4 caise. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SALATA DE PUI
1 piept de pui
2 mandarine
1 cană de ananas
1 ceapă mică
1 lingură de smântână
1 lingură de iaurt simplu
câteva foi de salată
sare, piper
1 lingură de oţet
câteva picături de ulei
de măsline
supă

Se prepară o supă din piept de pui şi din zarzavat pentru supă. Pieptul fiert se lasă să se răcească şi se taie în fâşii. Ceapa se taie rondele şi se sărează pentru a se înmuia. Se curăţă şi se desfac mandarinele în felii, după nevoie feliile se pot tăia în două. Se adaugă frunzele de salată rupte şi se amestecă uşor cu bucăţile de ananas. Se condimentează cu sare şi piper şi se amestecă încă o dată. Ingredientele de salată se leagă cu un amestec din smântână, iaurt şi câteva picături de ulei de măsline. Se serveşte cu o chiflă integrală care se poate şi tăia în bucăţi, prăji şi apoi amesteca în salată.

După masă beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
2 chiftele de soia (le puteţi cumpăra şi gata preparate) şi un castron de salată de castraveţi.

DORITI O CINA SIMPLA?                     CARBO
Preparaţi-vă o budincă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 20 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 portocale şi 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

SUPA GROASA DE FASOLE
200 g de fasole uscată (se poate şi din conservă)
1 ceapă mare
1 morcov
bucăţică de căpăţână de ţelină
ardei roşu sau verde
1 roşie
1 linguriţă de boia de
ardei dulce
1 foaie de dafin
1 lingură de ulei
un vârf de cuţit de oregano, cimbru
sare, piper
1/2 litru de supă
1 lingură de sos de soia

Se căleşte în ulei ceapa tăiată, se stropeşte cu puţină supă şi se înăbuşă. Se adaugă morcovul tăiat, ţelina, ardeiul şi roşia precum şi condimentele. Se fierbe 10 minute. înainte de a se termina procesul de fierbere se amestecă fasolea scursă şi, după gust, se adaugă o bucăţică de ardei iute. Tocăniţei i se poate îmbogăţi gustul cu sos de soia, iar dacă este prea groasă se mai poate turna supă sau apă fierbinte. Se serveşte cu o chiflă integrală.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi 2 cremvurşti fierţi sau la grătar cu o linguriţă de muştar şi cu garnitură de legume proaspete sau murate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  21 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O cană de compot de ananas sau o bucată mare de ananas proaspăt. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

CUŞ-CUŞ CU LEGUME
120 g cuşcuş
1 lingură de ulei de
măsline
1 lingură de zeamă de lămâie
un vârf de cuţit de boia de ardei iute 1 ardei 1 roşie
1 căţel de usturoi 6 măsline
o conservă mică de mazăre
300 ml de apă clocotită
Se prepară cuşcuşul conform instrucţiunilor de pe ambalaj. în timpul fierberii se toarnă zeama de lămâie. Se coace ardeiul, se curăţă de coajă şi se taie în fâşii. Roşia se scufundă în apă clocotită pentru a fi mai uşor de decojit şi se taie în bucăţi. Se taie măslinele. Ceapa tăiată se rumeneşte în ulei încins. Se adaugă usturoiul zdrobit, se amestecă şi se adaugă legumele. Toate ingredientele se înăbuşă împreună scuturând constant cratiţa. Atunci când lichidul se evaporă se amestecă şi mazărea scursă. Legumele se condimentează cu sare, piper şi boia de ardei. Se amestecă şi se toarnă peste cuşcuş.

CINA                                                     PROTEINE
2 frigărui de pui şi un castron de salată verde.

RINA VA SFATUIESTE
Mâncaţi atunci când vă este foame, şi nu atunci când simţiţi un gol în sufletul dumneavoastră. Cu mâncare nu îl veţi umple niciodată.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 22  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 curmală japoneză (kaki) şi 1 kiwi sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

RAGU DE PASARE
1/2 pui
2 morcovi
2 linguri de rădăcină de ţelină rasă
o cană din ciupercile preferate
1 ceapă mare
1 căţel de usturoi
1 lingură de pătrunjel tocat
un vârf de cuţit de cimbru
o frunză de dafin
sare, piper
un vârf de cuţit de boia de ardei dulce
1 lingură de ulei

Puiul se taie în bucăţele mici şi se frige pe ambele părţi. Se pune deoparte într-o cratiţă caldă. In acelaşi ulei se rumenesc ceapa tocată, usturoiul zdrobit, morcovul tăiat mărunt şi ţelina rasă. Se adaugă ciupercile şi se înăbuşă amestecând până când zeama începe să fiarbă. Se stropeşte cu supă. Se adaugă carnea în momentul în care s-au înmuiat legumele şi se condimentează, se pune sare şi piper şi se mai fierbe puţin. Se serveşte cu 1 chiflă integrală.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     VITAMINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi prepara o salată din 3 roşii, 1 ardei şi 1 castravete. Puneţi sare şi piper peste legumele tăiate şi adăugaţi un vârf de cuţit de oregano, o linguriţă de ulei, o linguriţă de otet şi puţină apă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 23  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
5  mandarine sau o cana de afine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

PASTE FĂINOASE PESTRIŢE
120 g de paste făinoase Barilla tricolore
1 morcov
1 roşie sau 2 linguri de roşii din conservă
câteva bucheţele de brocoli
1 lingură de brânză dulce de vaci
1 linguriţă de leuştean
ingrediente pentru salată

Se pune sare în apă clocotită şi apoi se adaugă morcovul întreg şi se lasă să fiarbă câteva minute. Se adaugă pastele făinoase în trei culori, roşiile din conservă tăiate în bucăţi sau roşia proaspătă şi brocoli. Se fierbe timp de 10 minute, se strecoară. Se presară cu o linguriţă de leuştean tocat şi se pune o lingură de brânză dulce de vaci. Se amestecă.
Preparaţi-vă un castron mare de salată de roşii.

CINA                                                     PROTEINE
Crenvurşti (reci, fierţi sau la grătar) şi legumele preferate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 24  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Se scot sâmburii de la 4 caise, se taie şi se prepară un compot. în apă se adaugă coajă de lămâie şi un vârf de cuţit de sare. în momentul în care compotul se răceşte puţin i se adaugă o linguriţă de miere sau suc gros de mere.

GUSTARE                                             VITAMINE
Preparaţi-vă o băutură din banane, 100 ml din sucul preferat şi zeama de la 1/4 lămâie.

- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

PIERSICI CU MENTĂ
Se curăţă de sâmburi 3 piersici şi se aşează pe o farfurie mai mare în aşa fel încât părţile interioare să fie cu faţa în sus. 1 cană de zmeură, 1 lingură de zeamă de lămâie şi 100 ml de apă minerală se mixează în blender şi preparatul astfel obţinut se toarnă peste piersici. Se ornează cu frunze de mentă.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de miez de nucă sau alte fructe oleaginoase (alune, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Se taie partea de sus de la 3 mere. Pulpa fructelor se scoate (dar se păstrează partea exterioară) cu grijă şi se îndepărtează sâmburii. Pulpei i se adaugă o cană de ananas şi o lingură de stafide înmuiate în puţin rom. Toate ingredientele se mixează în blender pentru a obţine o pastă fină cu care se umplu merele. Apoi se acoperă merele cu partea lor superioară deja tăiată. Se înfăşoară separat fiecare "iar în folie de aluminiu şi se pune în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 5 minute. Sucului de la 1 portocală i se adaugă 1 lingură de miere, câteva cuişoare şi puţină coajă rasă de portocală bine spălată. Se fierbe până când se !Vaporă jumătate din suc. Merele coapte se scot din folia de aluminiu şi se aşează pe farfurie. Se stropesc cu sucul fiert de portocale.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 25 PRIMA ZI DE APA

ASTĂZI FĂRĂ MÂNCARE - NUMAI APĂ!

Nu există băutură mai bună decât apa proaspătă. Este plină de substanţe minerale pe care corpul le pierde prin transpiraţie. Trebuie să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. îi puteţi îmbogăţi gustul adăugând zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet de mere. Nu este suficient să beţi apă numai atunci când vă este sete. Alegeţi un recipient pe care să îl aveţi întotdeauna la îndemână pentru a vă aminti de acest lucru. Beţi câte puţin, în mod regulat, pentru a goli recipientul până seara; astfel vă veţi putea controla aportul de lichide. Beţi numai apă în zilele de apă. Cu toate acestea, ceaiul, supa şi sucurile de fructe şi legume (desigur, fără adaos de zahăr) completează aportul dumneavoastră de lichide dacă nu puteţi bea doar apă. Sucurile de fructe şi legume constituie, de asemenea, o masă.

- Apa reprezintă singurul aport din ziua de apă.

- Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi.

- Beţi pe stomacul gol un pahar de apă minerală cu conţinut ridicat de magneziu.

SUGESTII DE ACTIVITĂŢI

Astăzi veţi trece printr-un test dificil. Pe durata întregii zile trebuie să beţi numai apă. Efectele pozitive ale acestei zile vor fi durabile. întreprindeţi diverse activităţi pentru a evita tentaţiile pe care le constituie alimentele.

- Faceţi o plimbare lungă.                                    - Meditaţi.

- Mergeţi la teatru.                                              - Mergeţi la saună sau la piscină.

- Vizitaţi o expoziţie.                                           - Plimbaţi-vă cu bicicleta.

- Mergeţi la cinema.                                            - Petreceţi timp preţios cu familia.

- Discutaţi cu prietenii.                                        - Dedicati-vă lecturii.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 26  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 mango sau 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SPANAC CU PANIR
250 g de frunze de spanac sau un pachet de spanac congelat
100 g panir
2 linguri de ulei
sare
usturoi (opţional)
condimente (coriandru, şofran, nucşoară, piper, ardei iute roşu)
verdeţuri (tarhon, leuştean, pătrunjel)
o linguriţă de smântână (opţional)

Se taie mărunt spanacul. într-o linguriţă de ulei se încing repede condimentele, se adaugă spanacul şi 2 linguri de apă. Se dă la foc mic şi se înăbuşă timp de 10 minute. între timp în altă tigaie se căleşte panirul tăiat în bucăţi într-o lingură de ulei. Spanacul se dă la o parte de pe foc, i se adaugă smântână şi panirul călit.

Panirul este o brânză proaspătă care se poate prepara dintr-un litru de lapte dat în fiert care se înlătură de pe foc şi căruia i se adaugă 300 ml de iaurt. Se amestecă şi se obţine zer şi o parte solidă. Se toarnă într-o sită mare şi se spală cu apă rece. Se lasă la scurs cel puţin jumătate de oră sau peste noapte. Din cantităţile menţionate se obţin 150-200 g de panir

Panirul se poate tăia în bucăţele şi căli în ulei deoarece nu se topeşte. Se adaugă condimente după gust. Este delicios şi sub formă crudă.

După masă beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     CARBO
Un cornuleţ umplut şi compot.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 27  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 papaia sau 1 ciorchine de struguri. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

TOCANĂ CU SOIA
1 cană de fulgi de soia
1 cartof
1 morcov
2 felii de ţelină
1 gulie mică
pătrunjel cu rădăcină
1 lingură de ulei
sare, piper
un vârf de cuţit de chimen măcinat
1 litru de supă dintr-un cub concentrat
1 lingură de sos de soia

Se rumeneşte ceapa, se adaugă legumele tăiate în fâşii şi se înăbuşă. Se pune sare, se adaugă chimen, se amestecă supa şi se fierbe timp de 15 minute. Apoi se adaugă fulgii de soia şi se fierbe la foc slab încă 15 minute. Se pune piperul şi se amestecă o lingură de sos de soia. Se serveşte cu o chiflă integrală. Preparatul obţinut se poate pasa cu mixerul. în locul fulgilor de soia se pot utiliza seminţe de soia (din conservă).

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi o salată preparată din 150 g de parizer, 1 roşie, 1 ardei, o ceapă mică, o linguriţă de ulei, o linguriţă de oţet, sare, piper şi puţină apă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 28  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 2 piersici. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

CHIFTELUTE DE OREZ
120 g orez 1 ceapă
1 căţel de usturoi
1 linguriţă de pătrunjel tocat
2 linguri de sos de soia
sare, piper nucşoară
2 linguri de ulei
300 g de supă dintr-un cub
ingrediente pentru salată

Intr-o linguriţă de ulei se prăjeşte ceapa tăiată. Se adaugă orezul spălat şi se toarnă deasupra supa din cubul concentrat cu ulei de măsline şi ierburi aromate. Chiar înainte de a termina de fiert se amestecă usturoiul zdrobit, sarea, piperul, pătrunjelul, puţină nucşoară şi sosul de soia. Când compoziţia se răceşte se formează chifteluţele, se pot forma şi cu lingura, şi se prăjesc într-o lingură de ulei. Chifteluţele prăjite se aşează pe prosoape de hârtie pentru a se absorbi surplusul de grăsime. Se serveşte cu salată din varză acră căreia pe lângă condimente i se adaugă şi câteva picături de ulei de măsline şi un măr mic tăiat mărunt.

CINA                                                     PROTEINE
O cutie de brânză de vaci al cărei gust se poate îmbogăţi cu o lingură de orez fiert şi o linguriţă de miere sau de dulceaţă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 29  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot din fructe asortate sau 2 pere japoneze (naşi). Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SARMALE
200 g de carne tocată de vită şi porc
1 felie de costiţă
2 linguri de orez
1 ceapă mică
8 foi de varză acră de mărime medie
1 lingură de ulei
2 linguri de apă minerală
2 linguri de aivar sau ketchup
1 linguriţă de boia de ardei dulce
sare
1/2 litri de supă

Se căleşte ceapa tăiată în ulei, se adaugă carnea tocată şi o lingură de orez. Se toarnă apă şi se pune la fiert. Când apa începe să fiarbă se dă la o parte, se lasă să se răcească puţin, apoi se adaugă sarea şi apa minerală. Compoziţia obţinută se împarte pe 6 foi de varză şi se împachetează bine. Pe fundul unei cratiţe se pun restul foilor de varză şi deasupra se aşează sarmalele. Se adaugă aivarul, boiaua şi supa în aşa fel încât sarmalele să fie acoperite şi la sfârşit se pune felia de costiţă. Se fierbe aproximativ 50 de minute. Se serveşte cu o felie de pâine. La sfârşitul mesei beţi 300 ml de zeamă de supă.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                      CARBO
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi un corn din făină integrală şi bea o cană de ceai.

RINA TE SFATUIESTE
Aveţi grijă să transpiraţi bine în fiecare zi şi să aveţi un ritm cardiac alert.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 30  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                            VITAMINE
1 banană sau 8 curmale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                   CARBO

PASTE FAINOASE
150 g paste făinoase Barilla
300 g carne de vacă pentru supă
zarzavat pentru supă
1 lingură de ulei
ingrediente pentru salată

Se prepară o supă de vacă după reţeta dorită, iar apoi carnea se congelează pentru altă dată. în locul supei de vacă se poate întrebuinţa supă de legume, în 1/2 I de supă clocotită se inmoaie pastele făinoase. Se aşează apoi într-o tavă. Se stropesc cu ulei şi cu supa rămasă. Se coc în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 15 minute. împreună cu pastele se pot coace şi zarzavaturile din supă. Se prepară o salată din varză roşie rasă aşa cum vă place.

CINA                                                     PROTEINE
Preparaţi o clătită groasă. Compoziţia din trei linguri de făină fină, 1 ou, 100 ml de lapte, puţină apă minerală, o jumătate de pacheţel de zahăr vanilat şi un vârf de cuţit de sare se amestecă bine, se toarnă într-o tigaie de teflon unsă cu câteva picături de ulei şi se prăjeşte încet la temperatură scăzută pe ambele părţi. Se unge cu marmeladă. Serviţi şi o bucăţică de ciocolată neagră.

PREFERAŢI IAURT LA CINĂ?                 PROTEINE
1 iaurt mare.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 31  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Peste 2 mere rase se presară o linguriţă de stafide şi o linguriţă de nuci tăiate. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
100 g de cireşe fără sâmburi se pasează în blender împreună cu o ceaşcă de zmeură şi cu 200 ml de lapte. Băutura se ornează cu câteva cireşe fără sâmburi.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

SUPA DE SPANAC CU DOVLECEI PRAJITI
200 g de spanac tânăr se fierb şi se pasează fin cu mixerul. Se adaugă sare, piper, usturoi şi nucşoară. Se pune la fiert şi se dă în clocot. Dovleceii se taie în bucăţi şi se prăjesc într-o cratiţă fără ulei. Se pun dovleceii în supa care este delicioasă atât caldă cât şi rece.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de alune sau alte fructe oleaginoase (nuci, fistic, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Un mango mic şi un avocado se taie în bucăţele şi o ceapă în rondele. Se taie şi frunze de păpădie sau rucola. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare şi piper, o linguriţă de ulei de măsline şi o lingură de seminţe de floarea soarelui.

RINA VA SFATUIESTE
Ţineţi minte: canapeaua nu are voie să fie prietenul dumneavoastră cel mai bun. Mai degrabă ridicaţi-vă şi mergeţi la plimbare.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 32 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de zmeură sau 1/2 de pepene galben. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SUFLEU DE PESTE CU SFECLA MANGOLD
200 g file de peşte 1 dovlecel
1 ou
1 lingură de smântână dulce
1 lingură de brânză de vaci
1 lingură de pătrunjel tocat
sare, piper
1 lingură de ulei
unt pentru uns
ingrediente pentru salată

Sfecla mangold se opăreşte şi se pune într-o strecurătoare. într-o cratiţă de teflon se prăjeşte într-o lingură de ulei peştele tăiat în bucăţi. Cratiţa se scutură continuu. Se presară sfecla şi se amestecă uşor. Se unge un vas de iena cu unt şi apoi se toarnă în vas sfecla mangold şi peştele. Se prepară o compoziţie bine amestecată din ou, smântână dulce, făină, pătrunjel, sare şi piper cu care se acoperă peştele şi sfecla. Se coace timp de 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade C.
Pentru salată se întrebuinţează varză chinezească căreia i se adaugă un căţel zdrobit de usturoi şi se stropeşte cu o linguriţă de ulei de măsline, o linguriţă de oţet balsamic şi se condimentează cu sare şi piper.

După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
O farfurie de crocheté de cartofi (eventual gata preparate) peste care aţi presărat pesmet prăjit. Se serveşte cu un castron de salată verde condimentată după gust.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 33 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
8 smochine uscate sau 1 banană zdrobită cu o lingură de nuci tăiate. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

GULAS DE FASOLE
200 g de fasole uscată din conservă
1 ceapă 1/2 gulie
1 morcov
1 cartof
2 căţei de usturoi
1 lingură de sos de roşii sau de roşii din conservă
1 lingură de boia de ardei dulce
1 linguriţă de pătrunjel
1 foaie de dafin
un vârf de cuţit de cimbru de vară
un vârf de cuţit de maghiran
1 lingură de ulei
1/2 litri de supă
sare, piper

Se rumeneşte ceapa în ulei, se adaugă frunza de dafin, după gust se pot adăuga câteva boabe de piper şi de ienupăr, şi deasupra se toarnă supa. Când dă în clocot se adaugă gulia tăiată (sau jumătate de căpăţână de ţelină), morcovul şi cartoful şi se fierbe 15 minute. Se amestecă fasolea, sosul de roşii, usturoiul zdrobit, condimentele şi boiaua, se sărează după nevoie şi se mai fierbe totul încă 5 minute. Legumele trebuie să fie acoperite cu lichid pe tot parcursul fierberii. La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat. Se serveşte cu o chiflă integrală.

CINA                                                     PROTEINE
1/2 dintr-o ceapă mică se taie mărunt şi se rumeneşte în ulei, se adaugă 2 ouă bătute, se pune sare şi piper. Se amestecă până când se întăreşte.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 34  AMIDONURI

MIC DEJUN
4 mandarine sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

MAMALIGA CU DOVLECEI
120 g de mălai
2 dovlecei
1 ceapă mică
1 căţel de usturoi
sare, piper
1 lingură de ulei
1 lingură de unt
400 ml de apă
ingrediente pentru salată

Se rumeneşte în ulei ceapa tăiată, se adaugă dovleceii tăiaţi şi se înăbuşă repede. Se adaugă şi usturoiul zdrobit, sarea şi piperul şi se toarnă deasupra 400 ml de apă fierbinte. Când dă în clocot se prepară mămăliga. Se fierbe 2 minute la foc mic amestecând constant. Când este gata se toarnă într-un vas de iena, se stropeşte cu o linguriţă de unt topit şi se coace în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 10 minute. Când se mai răceşte puţin se taie. Se serveşte cu salată de sfeclă căreia i s-a adăugat ceapă tăiată rondele.

CINA                                                     PROTEINE
5 felii de şuncă şi restul de salată rămasă de la masa de prânz, sau legumele
preferate, pot fi şi murate.

RINA TE SFATUIESTE
Dejucaţi planurile leneşului din dumneavoastră: faceţi gimnastică, mergeţi pe jos, atergaţi, jucaţi-vă, dansaţi! Socializaţi!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 35 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de afine (dacă sunt congelate daţi-le într-un clocot) sau 4 prune proaspete. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

CASTRAVETI CU COSTITA
1 castravete mare
1 roşie sau 2 linguri de roşii din conservă
1 bucată de costiţă
1 ceapă mică
1 ardei mic
1 lingură de pătrunjel tocat
1 lingură de ulei sare, piper
1 lingură de smântână dulce

Castravetele curăţat se taie în bucăţi mai mari, costiţa şi ardeiul se taie în bucăţele mici. Roşia decojită sau roşiile din conservă se taie mărunt. Se taie ceapa. Se prăjeşte costiţa în ulei. Când devine translucidă se adaugă ceapa şi ardeiul şi se mai prăjeşte totul încă aproximativ 4 minute. Se adaugă roşia şi castravetele. Se pune sare şi piper şi se înăbuşe cel puţin 10 minute. Se condimentează după gust, se presară cu pătrunjel şi înainte de a se servi se amestecă smântână dulce. Se serveşte cu o chiflă integrală.

CINA                                                     AMIDONURI
Din 1/2 litri de suc de mere şi din 3 linguri cu vârf de mălai se prepară o budincă mămăligă. înainte de a turna mămăliga în farfurie se adaugă fructele proaspete preferate tăiate în bucăţi.

RINA TE SFATUIESTE
Nu fugiţi din faţa problemelor, ci rezolvaţi-le! Şi nu mâncând - vă va durea!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 36  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de afine (dacă sunt congelate daţi-le într-un clocot) sau 4 prune proaspete. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

SPAGHETE CU LEGUME
120 g de paste făinoase Barilla Integrale
1 ardei
1 vânătă mică
1 dovlecel mic
1 căţel de usturoi
sare, piper
1 linguriţă de oregano
1 linguriţă de ulei
1 lingură de brânză rasă
1 cub concentrat de supă

Pastele făinoase se fierb într-o apă în care s-a adăugat cubul concentrat de supă şi se strecoară. Toate legumele enumerate se taie în fâşii, se stropesc cu ulei, se condimentează cu sare şi piper şi se coc în cuptorul încins la 220 de grade C timp de 15 minute. După 10 minute se presară deasupra legumelor oregano şi usturoiul tăiat şi se bagă înapoi la cuptor. Se amestecă pastele cu legumele coapte şi se presară cu o lingură de parmezan sau orice altă brânză.

CINA                                                     AMIDONURI
Salată din fetică (salata mielului) şi fasole.

PREFERATI IAURT LA CINA?                 PROTEINE
1 iaurt mare în care cu jumătate de oră înainte de masă se amestecă 1 lingură din fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, etc.) preferate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 37  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Tăiaţi diferite fructe (mere, struguri, pere) şi înăbuşiţi-le în puţină apă. în timp ce se înăbuşă se adaugă o lingură de stafide spălate şi un vârf de cuţit de plante aromate pentru ştrudel cu mere (nucşoară, cuişoare, scorţişoară, ghimbir). Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
Se pasează cu mixerul o jumătate de mango în care s-a amestecat o linguriţă de miere şi 100 ml din sucul preferat. Se condimentează cu un vârf de cuţit de ghimbir măcinat.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

FRUCTE CU FULGI DE OVAZ
Se taie în bucăţele un pepene galben mic, se rade un mango mic şi se taie în rondele o banană. Se stropeşte cu suc de portocală şi se presară cu o linguriţă de zahăr vanilat. Se presară cu o lingură de fulgi de ovăz şi cu o lingură de seminţe de floarea soarelui. Peste preparat se toarnă o ceaşcă de lapte şi se amestecă bine.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de migdale sau alte fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Se amestecă două linguri de brânză de vaci şi un vârf de cuţit de scorţişoară cu o farfurie din fructele preferate tăiate în bucăţele.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 38 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 ciorchine mare de struguri sau 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

COD PANE CU SALATA
2 bucăţi file de cod
ingrediente pentru prepararea paneului
sare, piper
ulei pentru prăjit
ingrediente pentru salată

Fileurile de cod se spală şi se şterg cu un şervet de hârtie. Se condimentează cu sare după gust, se trec prin făină, ou bătut şi prin pesmet şi se prăjesc bine în ulei încins. Apoi se scurg bine de grăsime. Salata se prepară din roşii tăiate şi din rondele de ceapă, fără ulei şi fără oţet. Se stropeşte cu zeamă de lămâie, se presară cu busuioc şi se condimentează cu sare şi piper.

După masă beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     CARBO
In 80 g de paste făinoase fierte se amestecă 1 roşie tăiată în bucăţi, 1 castravete murat tăiat în bucăţi şi un morcov ras. Se stropeşte cu un amestec de sare, ulei şi oţet şi se presară cu pătrunjel tocat.

RINA VA SFATUIESTE
Reflectaţi asupra persoanei şi asupra vieţii dumneavoastră. Identificaţi cu ce nu sunteţi mulţumiţi - şi încercaţi să schimbaţi acel lucru. Şi nu cu încă o masă copioasă!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 39  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de căpşuni (dacă sunt congelate atunci opăriţi-le puţin) sau 1/2 de pepene galben. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

MINESTRONE
1 conservă mică de fasole uscată
50 g spaghete
1 lingură de griş
1/2 ceapă mică
1 lingură de pastă de roşii
3/4 litri de supă
1 ardei
1 morcov
1 căţel de usturoi
1 lingură de pătrunjel tocat
sare, piper
1 linguriţă de ulei de măsline

Se rumeneşte în ulei o ceapă tocată mărunt, deasupra se presară grisul, se amestecă puţin şi se toarnă supa. Se adaugă pasta de roşii, ardeiul, morcovul tăiat în rondele şi usturoiul zdrobit. Când dă în clocot se pun spaghetele rupte în bucăţi scurte, chiar înainte să fie fierte se pune şi fasolea pentru a se încălzi. Se presară cu pătrunjel. Se condimentează după gust cu sare şi piper.
Minestrone este şi mai gustos dacă se lasă să stea jumătate de oră înainte de a fi servit. Se serveşte cu o felie de pâine integrală sau pesmeţi Wasa.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi 2 chiftele de carne şi un castron de salată de varză dulce.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 40  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau o felie mare de pepene roşu. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

CROCHETE DE PORUMB CU SALATA
120 g de mălai
1/4 litri de apă
1 lingură de ulei
sare
un vârf de cuţit de boia de ardei dulce
un vârf de cuţit de oregano
un vârf de cuţit de rozmarin
1 linguriţă de pătrunjel tocat
ingrediente pentru salată

In apă clocotită sărată se adaugă încet mălaiul amestecând constant. Se fierbe până când se întăreşte. în compoziţie se adaugă mirodeniile, se amestecă, se scoate întorcând cratiţa pe un fund de lemn umed şi se subţiază până ajunge să aibă grosimea de 1 cm. Se taie în bucăţi mici şi se formează crochetele. Se aşează crochetele în tigaie şi se stropesc cu ulei încins în care s-a adăugat boiaua de ardei. Se coc în cuptorul încins la 220 de grade C timp de 10 minute. Din compoziţie se pot face şi găluşte. Cu o lingură mare se ia din mămăligă şi se prăjesc în 3 linguri de ulei pe ambele părţi până se fac aurii.

CINA                                                     PROTEINE
1 iaurt mare în care se amestecă o lingură din seminţele preferate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 41  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

TOCANA DE PUI
3 pulpe de pui dezosate şi fără pieliţă
1 ceapă mică
1 căţel de usturoi
1 vânătă mică fără coajă
1 dovlecel mic
1 ardei roşu mic
1 roşie
sare, piper
un vârf de cuţit de ghimbir
puţin cimbru şi rozmarin
1 lingură de ulei
1 bucăţică de ardei iute
50 ml de vin roşu
150 ml de supă

Carnea spălată şi uscată se taie în bucăţele. Se toacă ceapa şi usturoiul, vânătă şi dovlecelul se taie în rondele, iar ardeiul în bucăţi. Se taie cât se poate de mărunt ardeiul iute, se decojeşte roşia şi se taie în felii. într-o tigaie de teflon se prăjesc bucăţelele de carne, se adaugă ceapa şi usturoiul şi se prăjesc amestecând constant. Se presară cu ghimbir, sare şi piper şi se amestecă bine. Compoziţia se scoate din tigaie şi se pune într-o cratiţă încălzită şi se acoperă. Se toarnă în tigaie vinul (după gust), supa, roşia tăiată, cimbrul şi rozmarinul şi se dă totul într-un clocot. Se toarnă totul într-un vas de iena şi se coace în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 30 de minute. Se serveşte cu o bucată de pâine.

- Dacă nu aveţi timp la dispoziţie serviţi o tocană de pui gata preparată.

CINA                                                      CARBO
1 bucată de tort şi o bucăţică de ciocolată neagră.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  42  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                            VITAMINE
2 portocale sau 3 kiwi

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                   CARBO

PLACINTA CU VARZA ACRA
400 g de varză acră
sare, piper 150 ml de apă
3 foi de plăcintă împărţite în jumătate
3 linguri de ulei

Se încinge o lingură de ulei şi se adaugă varza. Se amestecă şi se lasă să se prăjească puţin până se rumeneşte. Se condimentează cu sare şi piper şi se împarte în 3 părţi. Se unge o tavă cu o lingură de ulei şi pe fundul tăvii se aşează una peste alta 2 foi de plăcintă, deasupra una din părţile de varză. Se acoperă cu o foaie de plăcintă şi se pune din nou încă un rând de varză. Se repetă încă o dată, iar la suprafaţă se vor aşeza 2 fol de plăcintă. Partea de sus se unge cu o linguriţă de ulei. Plăcinta se dă la cuptorul încins la 200 de grade C şl se coace aproximativ 30 de minute. Stratul de deasupra trebuie să fie auriu. Se toarnă peste plăcintă 150 ml de apă clocotită şi se mai lasă în jur de un minut în cuptorul încins. Plăcinta se taie în bucăţile dorite. Este delicioasă atât caldă cât şi rece.

CINA                                                      PROTEINE
O chiftea mare de carne cu aivar sau muştar şi legumele preferate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 43  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
4 rondele de ananas, pot fi şi din compot, se prăjesc pe ambele părţi într-o linguriţă de unt. Bucăţile prăjite se stropesc cu sucul de ananas sau cu sucul de la 1 portocală. Preparatul se presară şi cu un pumn de migdale prăjite. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
Se pasează în blender o roşie, se adaugă tarhon tăiat, o picătură de ulei de măsline şi puţină apă minerală. Băutura se condimentează cu piper, se poate adăuga şi un vârf de cuţit de cili sau de boia de ardei iute.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

MERE CU MIERE
Se scobesc cotoarele şi seminţele de la 4 mere. Apoi merele se umplu cu un amestec preparat din 2 linguri de stafide, 1 lingură de nuci tăiate sau măcinate, 2 vârfuri de cuţit de scorţişoară şi o lingură de miere. Merele se aşează într-un vas de iena şi se stropesc cu 300 ml de suc de mere. Se coc timp de 20 de minute în cuptorul încins la 180 de grade C. în timp ce se coc se vor stropi de câteva ori cu sucul de mere.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de mere uscate sau alte fructe uscate şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Un castron din legumele preferate.

RINA VA SFATUIESTE
Dumneavoastră înşivă puteţi face cel mai mult pentru corpul dumneavoastră cu un mod de viaţă sănătos şi cu o abordare pozitivă faţă de voi înşivă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 44  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot din fructe asortate sau 2 nectarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SOMON CU AVOCADO
2 bucăţi file mari de somon
1 lingură de ulei
fir de tarhon proaspăt sau 1 lingură de tarhon uscat
felii de lămâie
1/2 dintr-un avocado mic
100 ml de iaurt simplu zeama şi coaja rasă de la 1 lămâie sau lime (lămâie verde)
sare, piper
ingrediente pentru salată

Se pregăteşte câte o bucată de folie de aluminiu pentru fiecare file de somon şi se dă cu ulei. Peste aceasta se aşează fileul de somon uscat căruia i s-a adăugat 1 felie de lămâie şi un fir de tarhon. Fileurile astfel pregătite se înfăşoară în folie, se pun la cuptor şi se coc aproximativ 25 de minute.
în blender se amestecă într-o masă fină 1/2 avocado, iaurt, sare, piper, coaja rasă şi sucul de lămâie sau lime. Sosul astfel obţinut se toarnă peste fileurile fierbinţi de somon.
Pentru salată se taie jumătatea rămasă de avocado stropit cu puţin sos de lămâie sau de lime, se amestecă şi câteva frunze de salată verde. Se adaugă o linguriţă de muştar şi o lingură.

- După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
Preparaţi un terci de hrişcă. într-o linguriţă de ulei rumeniţi 1/2 dintr-o ceapă mică, adăugaţi 120 g de hrişcă crudă, un morcov tăiat rondele, o jumătate de ardei, 0 jumătate de roşie şi puţin praz. Se amestecă şi se stropeşte cu zeamă de supă în aşa fel încât totul să fie acoperit cu zeamă. Se fierbe timp de 5 minute, se stinge focul şi se mai aşteaptă 10 minute. Se presară cu pătrunjel.

DORIŢI O CINĂ SIMPLĂ?                       CARBO
Preparaţi-vă o budincă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 45  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
4 caise sau 2 piersici. Ceai sau cafea

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

NAUT CU LEGUME
100 g de năut
1 ceapă mică
1/2 dintr-un praz mic
1 căţel de usturoi
bucăţică de căpăţână de ţelină
morcov
1 lingură de orez
1 lingură de parmezan ras
sare, piper
1 lingură de ulei
600 ml de supă dintr-un cub concentrate

Se rumenesc în ulei ceapa tocată şi usturoiul zdrobit. Se adaugă năutul şi se toarnă supă. Se fierbe timp de 30 de minute, se adaugă orezul şi legumele tăiate şi se mai fierbe încă 15 minute (în funcţie de tipul de orez). Dacă se îngroaşă prea tare se mai adaugă apă fierbinte. înainte de a se servi se presară cu o lingură de parmezan ras (sau orice altă brânză rasă).
- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
In locul prepa preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi 100 g de prosciutto şi o jumătate de pepene galben tăiat în bucăţele.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 46  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 banană sau 8 curmale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

CARTOFI PRAJITI CU SALATA
5 cartofi
sare
ulei
ingrediente pentru salată

Cartofii curăţaţi de coajă se taie în beţişoare (5 x 1 cm), se pun în apă rece şi se lasă să stea timp de 10 minute. Apoi se şterg până sunt uscaţi. Se prăjesc 6 minute în ulei încins până se rumenesc egal pe toate părţile. Cartofii se scot pe prosoape de hârtie pentru a se absorbi excesul de grăsime. Se servesc cu un castron de salată verde crocantă cu rondele de ceapă, cu ardei tăiaţi în fâşii subţiri şi cu o lingură de seminţe prăjite de susan (se prăjesc repede într-o cratiţă fără ulei). Se adaugă şi puţină sare.

CINA                                                     PROTEINE
Doi crenvurşti şi o salată de roşii

DORITI O CINĂ SIMPLA?                       VITAMINE
Preparaţi-vă o farfurie de legume sau de salate asortate.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 47  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 nectarine sau 1 banană. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

CURCAN CU VARZA
1 căpăţână de varză
1 ceapă mică
1 lingură de pastă de
roşii sau de roşii din
conservă
un vârf de cuţit de zahăr câteva boabe de chimen
300 ml de supă
1 lingură de ulei
mezel din piept de curcan

Foile de varză spălate se taie în fâşii late. Se prăjeşte zahărul în ulei. Când se rumeneşte se adaugă ceapa tocată şi se aşteaptă ca şi aceasta să se rumenească. Se adaugă varza, se amestecă, se toarnă supa şi se înăbuşă cu vasul acoperit până se moaie varza. înainte de a termina de fiert se adaugă mezelul din piept de curcan, pasta de roşii şi chimenul şi se mai înăbuşă totul încă un timp. Se serveşte cu o chiflă integrală.


CINA                                                     CARBO
Preparaţl-vă clătite Imperiale. Unui gălbenuş de ou se adaugă 50 ml de lapte şl tot atâta făină pentru a obţine o compoziţie cât mal groasă (pentru a se amesteca mal uşor), apoi turnaţi atâta lapte cât este necesar pentru ca compoziţia să fie fluidă, dar să nu curgă foarte tare. Se adaugă vanilie şl şofran. Albuşul căruia i s-a adăugat puţină sare se bate spumă şi deasupra se toarnă cu grijă compoziţia cu gălbenuş. Compoziţia nou-obţinută se toarnă într-o tigaie unsă cu ulei şl se prăjeşte la foc mediu pe ambele părţi până se rumeneşte. Se serveşte cu compot neîndulcit şi cu o bucăţică de ciocolată neagră.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 48  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 1 grapefruit. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

LASAGNA
6 foi de lasagna
150 g ciuperci champinion
150 g de spanac congelat
1 căţel de usturoi
sare, piper
1 linguriţă de pătrunjel tocat
lingură de ulei
linguri de smântână dulce
1 linguriţă de unt
1 lingură de pastă de roşii

Se prepară un sos din smântână dulce, unt şi pastă de roşii amestecate, după gust se adaugă şi câteva linguri de apă. Ciupercile tăiate se opăresc, se strecoară, se condimentează cu sare şi piper şi se amestecă cu pătrunjelul. Spanacul se fierbe în foarte puţină apă, se condimentează cu sare şi piper şi se amestecă cu usturoiul zdrobit. (în locul spanacului se pot întrebuinţa 1 dovlecel tăiat în felii şi o lingură de roşii din conservă.)
Pe fundul unei tăvi se aşază 2 foi de lasagna, se ung cu sos şi se acoperă cu champinioane. Acestea se acoperă din nou cu 2 foi de lasagna, se ung cu sos şi se adaugă spanacul. Acesta se acoperă cu ultimele 2 foi de lasagna. Deasupra se toarnă restul de sos în care s-a amestecat ulei. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul încins la 200 de grade C. (în locul foilor de lasagna se pot întrebuinţa 6 clătite subţiri.)

Ca garnitură serviţi un castron de salată verde.

CINA                                                     PROTEINE
Preparaţi-vă o salată din legume asortate în care adăugaţi carnaţii preferaţi sau brânză.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 49  VITAMINE

MIC DEJUN
Un măr tăiat în bucăţele se amestecă cu câteva cireşe din care s-au scos sâmburii (pot fi şi din compot). Salata de fructe se poate presăra cu o lingură de seminţe de floarea soarelui. Ceai sau cafea.

GUSTARE
2 kiwi se zdrobesc cu furculiţa şi se pun într-un pahar. Se amestecă cu 100 ml de apă minerală. Băutura se poate îndulci cu o linguriţă de miere sau cu o linguriţă de suc gros de mere.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz, mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ

PEPENE ROSU IN SUPA
Se spală 2 portocale şi 1 lămâie şi se şterg bine. Din fructe se stoarce sucul în care se amestecă 300 ml de apă şi se dă în clocot. în timp ce fierbe se adaugă o bucăţică de baton de vanilie şi de scorţişoară, 2 cuişoare şi o linguriţă de piper boabe. Trebuie să clocotească 2 minute. Când se mai răceşte puţin se adaugă 1 lingură de miere şi se amestecă bine. Odată răcit se pune pentru un timp la frigider. O bucată mai mare de pepene roşu se taie în bucăţele sau se taie cu lingura şi se pune în supa rece.

GUSTARE
Un pumn de arahide sau de alte fructe oleaginoase (nuci, fistic, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA
Un castron din salata preferată.

RINA VA SFATUIESTE
Gândiţi pozitiv, fiţi optimişti, râdeţi! Răsfăţaţi-vă!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 50  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot din fructele preferate sau o rodie. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SALATA CU TON
2 ardei
1 varză mică chinezească
1 ceapă mică
1 conservă de ton
1 roşie
1 lingură de zeamă de lămâie
o legătură de pătrunjel
proaspăt
sare, piper

Se pune tonul într-o sită. Ardeiul se taie în bucăţi, ceapa se taie în rondele, iar varza chinezească în fâşii. Se zdrobeşte 1 roşie, se adaugă puţin ulei de măsline care s-a scurs prin sită de la ton, sare şi piper. Se amestecă zeamă de lămâie şi pătrunjel tocat. (Dacă vă sunt pe plac gusturile mai picante atunci adăugaţi puţin sos de tabasco.) Tonul se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu legumele şi se stropeşte cu sosul preparat. Restul de ulei se aruncă. Se serveşte cu o chiflă integrală.

După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     CARBO                        
O farfurie de gnocchi peste care s-a turnat pesmet prăjit într-o linguriţă de unt. Se serveşte cu 2 roşii tăiate în bucăţi. în gastronomie, gnochi sunt găluşte specific italiene, mici, ovale sau rotunde, cu aspect de scoici plate (presate cu furculiţa), fierte în apă sărată, gratinate şi servite ca antreu cald.

RINA VA SFATUIESTE
Faceţi-vă timp pentru dumneavoastră înşivă! Rezervaţi-vă o oră pe zi pentru mişcare - o necesitate pentru suflet, o obligaţie pentru sănătate şi un balsam pentru corp.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  51  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
4 mandarine sau 1 felie mare de pepene roşu. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

MANCARE RINA
5 cartofi
1 ceapă
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 căpăţână de usturoi (întreagă, inclusive cu coajă)
1/2 varză
1/2 varză creaţă
1 I de supă în care s-au fiert 300 g de carne de vacă
1 lingură de boia de ardei dulce
câteva boabe de piper
sare
o lingură de ulei

Intr-o oală se pun cartofii tăiaţi rotocoale şi ceapa tocată, căpâţâna de usturoi întreagă, frunzele de varză tăiate, morcovul şi rădăcina de pătrunjel tăiate» rondele, iar la sfârşit varza creaţă tăiată. Deasupra se presară cu boia de ardei dulce, cu boabele de piper şi cu sare. Se stropeşte cu ulei şi cu supă numai atât cât să fie toate ingredientele acoperite. Oala se acoperă bine cu folie de aluminiu şi apoi cu capac. Dupâce 3 dat în clocot se fierbe la foc domol timp de 1 oră. Este delicioasă cu o felie de pâine.
- O parte din preparatul culinar de la masa de prânzz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi prepara o salată din carne de vacă tăiată în felii, ceapă, usturoi zdrobit, oţet balsamic, ulei de măsline, sare şi piper. In salată puteţi tăia si 1 ardei şi 1 roşie.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 52  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 banană sau 8 smochine uscate. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

CARTOFI COPTI CU VARZA DE BRUXELLES
5 cartofi mai mari
2 linguri de ulei
1 ceapă mare
sare, piper
100 ml de apă
1 linguriţă de boia de
ardei dulce
un vârf de cuţit de
rozmarin
1 legătură de pătrunjel
250 g de varză de Bruxelles
1 linguriţă de unt
1 linguriţă de seminţe de muştar
zeama de la 1/2 lămâie

Cartofii curăţaţi de coajă se taie în rondele, se condimentează cu sare şi piper, se presară cu boia de ardei şi cu rozmarin şi se amestecă bine. Se toacă ceapa. într-o tavă unsă cu ulei se aşează alternativ cartofii şi ceapa. Se toarnă restul de ulei şi apă peste cartofi. Se coace totul în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 45 de minute. Când s-a copt se presară cu pătrunjel. Preparatul se serveşte cu varză de Bruxelles fiartă şi trecută printr-o apă rece. Se strecoară bine. într-o linguriţă de unt se prăjeşte 1 lingură de seminţe de muştar (cratiţa trebuie să fie acoperită deoarece seminţele pocnesc). Se adaugă varza de Bruxelles condimentată după gust. Se poate stropi şi cu o lingură de zeamă de lămâie.

CINA                                                     VITAMINE
O salată din 3 roşii de mărime medie, o ceapă mică, o linguriţă de ulei,
o linguriţă de oţet, sare, piper şi puţină apă. Salata se presară cu un vârf de cuţit
de busuioc.

DORITI O CINA SIMPLA?                       PROTEINE
100 g de parizer de pui şi nişte legume proaspete.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 53  PROTEINE

MIC DEJUN
4 prune proaspete sau 1/2 de pepene galben. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

FILE DE CURCAN CU LEGUME
2 bucăţi file de curcan
1 vânătă mică
1 dovlecel mic
1 roşie
1 ardei
1 ceapă
1 căţel de usturoi
un vârf de cuţit de curry
2 fire de pătrunjel
câteva frunze de busuioc proaspăt sau un vârf de cuţit de busuioc uscat
1 lingură de ulei de măsline
ulei pentru prăjit
sare, piper
o cană de făină

Se taie legumele în bucăţi, se toacă ceapa şi se zdrobeşte usturoiul. Ceapa se prăjeşte în ulei. Când se rumeneşte se adaugă întâi ardeiul şi apoi roşia, dovlecelul, vânătă şi usturoiul. Se înăbuşă. Când zeama începe să clocotească se îndepărtează de pe foc. între timp se taie în fâşii fileurile uscate de curcan şi fiecare fâşie se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei. Fâşiile prăjite se adaugă peste legumele înăbuşite şi se lasă mai departe să se înăbuşe. Se condimentează cu sare şi piper şi se presară cu curry, pătrunjel şi busuioc. Nu se amestecă preparatul, doar se scutură tigaia. Se serveşte cu salata preferată.

CINA                                                     VITAMINE
Supă de legume căreia înainte de a fi servită i se adaugă un avocado tăiat în bucăţele. Gustul i se poate îmbogăţi cu seminţe prăjite de pin sau de măsline.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 54  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN
2 pere sau 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

RULOURI CU SPANAC
5 clătite
200 g de spanac congelat
2 căţei de usturoi
sare, piper
lingură de ulei
linguri de smântână dulce
un vârf de cuţit de nucşoară
1 lingură de pastă de roşii
1 lingură de brânză rasă

Se prepară un sos fin amestecând smântână dulce, nucşoara, pasta de roşii şi brânza rasă. Dacă nu vi se pare suficient mai adăugaţi puţină apă.
Spanacul congelat se fierbe în cât mai puţină apă pentru a rămâne scăzut. Se adaugă usturoiul zdrobit, sare şi piper şi se prăjeşte totul în ulei. (în locul spanacului se poate întrebuinţa o conservă mică de porumb, 2 linguri de roşii din conservă şi câteva foi de sfeclă mangold.)
Clătitele se umplu cu compoziţia de spanac. Fundul unui vas de iena se acoperă cu sos, se aşează clătitele deasupra şi apoi se toarnă şi sosul rămas. Se coc în cuptorul încins la 300 de grade C timp de 30 de minute.

Se serveşte cu câteva foi de salată verde sau de fetică.

CINA                                                     CARBO
3 cupe de îngheţată şi o bucăţică de ciocolată neagră.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  55 VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
8 prune uscate se pun la înmuiat cu o zi înainte. Prunele înmuiate se pun într-o cratiţă puţin înaltă, se adaugă 1 linguriţă de stafide şi un măr fără coajă tăiat în felii micuţe. Se dă totul într-un clocot şi se lasă să se răcească. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
O cană de diferite fructe de pădure (zmeură, căpşuni) se pasează în blender şi se adaugă 300 ml de zer sau de apă minerală. Se amestecă cu o linguriţă de miere.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

SALATA DE FRUCTE
Se aleg fructele preferate, se taie în bucăţele sau rondele şi se stropesc cu câteva picături de suc de portocală. Salatei i se adaugă o lingură de stafide şi o lingură de fulgi de ovăz, se poate şi presăra cu nuci măcinate (alune, fistic).

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de fistic sau alte fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE

Din diferite feluri de salată şi alte legume proaspete pregătiţi o farfurie pestriţă de legume. Se stropeşte cu un sos alcătuit dintr-o lingură de muştar, o lingură de oţet. o lingură de ulei de măsline, sare, piper şi puţină apă. Se presară cu tarhon tocat mărunt şi cu usturoi zdrobit şi se ornează cu feliuţele de la 1 mandarină.

RINA VA SFATUIESTE
Nu deveniţi singuratic. întâlniţi-vă cu prietenii, distraţi-vă şi relaxaţi-vă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  56 A DOUA ZI DE APA

ASTĂZI FĂRĂ MÂNCARE - NUMAI APĂ!

Nu există băutură mai bună decât apa proaspătă. Este plină de substanţe minerale pe care corpul le pierde prin transpiraţie. Trebuie să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. îi puteţi îmbogăţi gustul adăugând zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet de mere. Nu este suficient să beţi apă numai atunci când vă este sete. Alegeţi un recipient pe care să îl aveţi întotdeauna la îndemână pentru a vă aminti de acest lucru. Beţi câte puţin, în mod regulat, pentru a goli recipientul până seara; astfel vă veţi putea controla aportul de lichide. Beţi numai apă în zilele de apă. Cu toate acestea, ceaiul, supa şi sucurile de fructe şi legume (desigur, fără adaos de zahăr) completează aportul dumneavoastră de lichide dacă nu puteţi bea doar apă. Sucurile de fructe şi legume constituie, de asemenea, o masă.

- Apa reprezintă singurul aport din ziua de apă.

- Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi.

- Beţi pe stomacul gol un pahar de apă minerală cu conţinut ridicat de magneziu.

SUGESTII DE ACTIVITĂŢI

Astăzi veţi trece printr-un test dificil. Pe durata întregii zile trebuie să beţi numai apă. Efectele pozitive ale acestei zile vor fi durabile. întreprindeţi diverse activităţi pentru a evita tentaţiile pe care le constituie alimentele.

- Faceţi o plimbare lungă.                                    - Meditaţi.

- Mergeţi la teatru.                                              - Mergeţi la saună sau la piscină.

- Vizitaţi o expoziţie.                                           - Plimbaţi-vă cu bicicleta.

- Mergeţi la cinema.                                            - Petreceţi timp preţios cu familia.

- Discutaţi cu prietenii.                                        - Dedicati-vă lecturii.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 57  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 mango sau 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

SALATA CU PIEPT DE PUI
1 piept de pui fără pieliţă
zarzavat pentru supă
diferite tipuri de salată verde
1 salată
1 roşie
1 conservă mică de porumb (opţional)
o mână de rucola sau de germeni
1 lingură de seminţe de dovleac
1 bucată de pâine albă
sare, piper
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriţă de pătrunjel tocat
1 linguriţă de tarhon tocat
1 căţel de usturoi

Pieptul de pui se fierbe într-o supă în care s-au adăugat zarzavaturile şi condimentele. între timp se prepară o salată din diferite tipuri de salată verde, roşii şi porumb. Supa se strecoară, zarzavaturile din supă se păstrează pentru cină, iar carnea se lasă un timp să se răcească. O bucată de pâine albă se taie în bucăţele şi se prăjeşte într-o tigaie de teflon într-o linguriţă de ulei de măsline. Se va amesteca constant sau se va scutura constant tigaia pentru ca pâinea să se prăjească egal (dar nu prea tare deoarece se amărăşte). Bucăţelele prăjite se presară cu pătrunjel, tarhon şi usturoi zdrobit. Carnea se taie în fâşii, se condimentează uşor cu sare şi piper şi se amestecă bine. Bucăţile de pâine şi carnea tăiată în fâşii se adaugă peste salată şi se amestecă încă o dată. Preparatul culinar se poate orna cu rucola sau cu germeni.

- Beţi 300 ml de zeamă de supă, restul păstraţi-l pentru cină.

CINA                                                     CARBO
în locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi prepara orez cu lapte. 80 g de orez se pun în 2,5 litri de apă cu sare. Când începe să fiarbă se adaugă o lingură de stafide, 1/2 pacheţel de zahăr vanilat şi o bucăţică de frunză de dafin şi se fierbe la foc mediu aproximativ 30 de minute. între timp se toarnă laptele încetul cu încetul până când este suficient de moale sau tare după gustul dumneavoastră. După gust se poate îndulci cu o linguriţă de miere.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  58  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 nectarine sau o cană de afine (dacă sunt congelate, se dau într-un clocot). Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

AMIDONUF
300 g de mazăre
1 roşie mare sau 2 linguri de roşii din conservă
1 ceapă
morcov mare
cartofi
1 lingură de orez
1/2 I de supă
1 linguriţă de boia de ardei dulce
1 lingură de supă-cremă concentrată de legume
un vârf de cuţit de mentă
1 lingură de ulei

Se rumeneşte ceapa tocată în ulei, se adaugă morcovul tăiat mărunt şi cartofii. Se prăjeşte puţin şi se adaugă roşia în prealabil tăiată şi stoarsă (cu mâna). Se mai prăjeşte puţin şi se amestecă orezul, mazărea, boiaua de ardei dulce şi menta şi se fierbe până când mazărea şi cartofii se moaie. O lingură de supă-cremă concentrată se dizolvă în apă rece şi se amestecă în tocăniţă. După 5 minute se dă la o parte de pe foc şi se lasă să mai stea câteva minute. Se serveşte cu o felie de pâine.

CINA                                                     PROTEINE
1/2 ceapă mică se toacă mărunt şi se înăbuşă într-o tigaie unsă cu ulei până se moaie. Se acoperă tigaia. Se bat 2 ouă cu pătrunjel, sare şi piper şi se toarnă peste ceapa înăbuşită. Se prăjeşte numai pe o singură parte, se îndoaie precum omleta şi se serveşte caldă. Alături mâncaţi un castron de salată verde.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  59  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 papaia sau 3 kiwi. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

ARDEI UMPLUTI
4 ardei 100 g de champinioane sau alte ciuperci
80 g orez
50 g de linte roşie
1 ceapă
1 căţel de usturoi 1 roşie
1 lingură de pătrunjel tocat
400 ml de supă dintr-un cub concentrat
sare, piper
4 linguri de apă

Se pregătesc ardeii pentru a fi umpluţi. Se rumeneşte în ulei ceapa, se adaugă usturoiul zdrobit şi ciupercile şi se înăbuşă aproximativ 10 minute. Când lichidul începe să fiarbă se amestecă orezul şi lintea roşie, se adaugă supa, se condimentează cu sare şi piper şi se fierbe totul la foc domol încă 10 minute. Se adaugă pătrunjelul tocat, se amestecă, şi cu compoziţia astfel obţinută se umplu ardeii. Ardeii se aşează într-un vas, între aceştia se toarnă apă, iar deasupra acestora se aşează felii de roşii. Se acoperă vasul şi se fierbe 30 de minute.

Se serveşte cu o felie de pâine.

- O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină. Gustul ardeilor umpluţi se poate îmbogăţi cu 2 linguri de sos de roşii cu ierburi aromate.

CINA                                                     PROTEINE
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi 3 aripi de pui cu o farfurie de salată proaspătă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 60  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 ciorchine mare de struguri sau 1 felie mare de pepene roşu. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

PRAZ CU CARNE
300 g de carne tocată
2 fire groase de praz
câteva fire de tarhon
1 ou
1 lingură de pastă de roşii
un vârf de cuţit de boia de ardei dulce
2linguri de smântână dulce
sare, piper
1 lingură de ulei
200 ml de supă

Se taie partea verde a firelor de praz şl se păstrează pentru altă dată. Partea albă se taie pe lungime (aproximativ 10 cm) şl se desfac foile - se întrebuinţează cele din exterior care sunt mai mari, cele din interior se taie rondele. Rondelele de praz se prăjesc într-o lingură de ulei şl când se rumenesc se adaugă carnea tocată şi se înăbuşă o vreme. Când se evaporă tot lichidul se lasă să se răcească. Se adaugă 1 ou, sare, piper şi boia de ardei dulce şi se amestecă bine. Două treimi din compoziţie se toarnă peste foile de praz, restul se păstrează pentru cină. Foile de praz cu umplutură se aşează într-un vas de iena şi se stropesc cu puţină supă în care s-a amestecat o lingură de pastă de roşii. Se presară cu tarhon tocat şi se toarnă deasupra smântână dulce. Se coc timp de 20 de minute în cuptorul încins la 200 de grade C.

Se serveşte cu o felie de pâine integrală

CINA                                                     PROTEINE
Din restul de carne se formează o chiftea şi se prăjeşte. Se serveşte cu un castron de salată verde sau cu legume proaspete tăiate şi prăjite împreună cu carnea atâta vreme încât să rămână încă crocante.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  61  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O salată din fructe asortate sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

MELCISORI CU ARDEI IUTE
120 g de paste făinoase Barilla
1 lingură de ulei
3 căţei de usturoi
1 linguriţă de ardei iute dulce tocat
200 g roşii din conservă
1/2 linguriţă de oregano
1 cub concentrat de supă
sare, piper
ingrediente pentru salată

In apa în care s-a adăugat un cub concentrat de supă se fierb pastele făinoase şi se scurg bine. în ulei încălzit şi la foc domol se prăjeşte usturoiul zdrobit şi ardeii iuţi. Usturoiul nu are voie să se ardă! Se adaugă şi roşiile din conservă şi se fierbe până se îngroaşă. Se amestecă bine sare, piper şi oregano şi se presară peste pastele făinoase. Se serveşte cu salată din varză dulce preparată după gust. Se presară cu germeni.


CINA                                                     PROTEINE
100 g de somon afumat şi o nectarina sau piersici tăiate în bucăţele.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 62  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
In 200 g de zmeură (dacă sunt congelate, atunci se dau într-un clocot) se amestecă o linguriţă de miere şi o pară galbenă rasă (se poate amesteca şi o curmală japoneză dulce).

GUSTARE                                             VITAMINE
Se pasează în blender un castravete proaspăt mic şi se adaugă o jumătate de cană de lapte acru (sau iaurt simplu). Se condimentează cu sare şi piper şi se presară cu o lingură de fenicul tăiat mărunt.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz, mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

BARCUTE DE SALATA
Intr-un castron se pune fetică (salata mielului), rucola, varză dulce şi praz tăiate şi un morcov ras. Se acoperă cu un sos de hrean, sare, zeamă de lămâie, apă şi o lingură de ulei de măsline. Salata astfel pregătită se aşază pe frunze de andive.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de mere uscate sau alte fructe uscate şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Se prăjesc 2 linguri de nuci măcinate. într-o linguriţă de unt se prăjesc jumătăţile a 2 banane. Bananele prăjite se aşează pe farfurie şi se presară cu nucile prăjite.

RINA VA SFATUIESTE
Ingrijiţi-vă corpul şi asiguraţi-vă un aspect îngrijit. Chiar şi hainele adecvate şi o coafură corespunzătoare contribuie la creşterea încrederii în sine.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 63  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
4 mandarine sau 1 grapefruit. Ceai sau cafea

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

CASCAVAL PANE CU LEGUME CROCANTE
150 g de caşcaval
ingrediente pentru pane
1 lingură de susan (opţional)
ulei pentru prăjit
legume asortate (pot fi şi congelate)
1 linguriţă de ulei de măsline

O felie mai groasă de caşcaval (120 g) se dă prin făină, apoi prin ou bătut, din nou prin făină, încă o dată prin ou bătut şi apoi prin pesmet în care se poate amesteca puţin susan. (Caşcavalul pane se poate şi cumpăra gata preparat.) Se prăjeşte în ulei încins şi se absoarbe excesul de grăsime cu un şervet de hârtie. Legumele asortate se taie în bucăţi sau rondele ori se desfac în buchete. Se prăjesc legumele într-o cratiţă de teflon, se aşază într-un vas de iena şi se toarnă deasupra restul de ou bătut în care s-a adăugat o linguriţă de ulei de măsline şi 30 g de caşcaval ras.

După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
Preparaţi-vă o salată dulce-acrişoară din 100g de fetică, o conservă de fasole, 2 mandarine, o linguriţă de oţet balsamic şi câteva picături de ulei de măsline, în salată puteţi amesteca şi măsline.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  64  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot din fructe asortate sau 1 banană. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

FASOLE VERDE CU PIURE DE CARTOFI
300 g de fasole verde (poate fi şi congelată)
1 ceapă mică
1 căţel de usturoi
1 morcov
1 linguriţă de boia de ardei dulce
1 vârf de cuţit de maghiran
1 linguriţă de tarhon
sare, piper
400 ml de zeamă de supă
lingură de sos de soia
cartofi mici pentru piure
1 lingură de ulei
1 lingură de unt

Se rumeneşte în ulei ceapa tocată, se adaugă usturoiul zdrobit, când începe să se simtă aroma se amestecă şi păstăile de fasole şi morcovul tăiat rondele. Se mai prăjeşte un timp amestecând constant, se toarnă supa, se adaugă sarea, piperul, boiaua de ardei şi maghiranul. Se fierbe până când se înmoaie fasolea. între timp se fierb separat cartofii tăiaţi în bucăţi, se zdrobesc cu furculiţa şi se adaugă peste sosul de fasole în care, după gust, se poate amesteca şi sos de soia, şi se presară cu tarhon.

CINA                                                     PROTEINE
Se taie rondele 1 ardei mic şi ceapă, se taie în bucăţi o roşie şi 150 g de parizer. Se poate adăuga şi fenicul tăiat în bucăţi. Se prepară un sos dintr-o lingură de oţet balsamic, o lingură de ulei şi o linguriţă de muştar care se toarnă peste salată. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă să stea un timp pentru a se amesteca aromele. Parizerul se poate înlocui cu brânză sau cu tofu.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  65 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 pere japoneze (naşi) sau 2 pere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

SUPA-CREMA
1 praz (partea albă)
1 cartof
1 morcov mare
100 g de fasole păstăi galbene
100 g de mazăre
câteva buchete de conopidă
1 căţel de usturoi
1 fir de frunză de ţelină - o legătură de pătrunjel
3/4 litri de supă

Legumele curăţate se taie, se pun în tigaie, se condimentează cu sare şi piper şi se acoperă cu supă. Se fierb 20 de minute (legumele congelate numai 10 minute). Legumele fierte se pasează cu mixerul. Se serveşte cu o felie de pâine sau, pesmeţi Wasa. Se poate adăuga şi o cană de orez fiert, terci de hrişcă sau de orz.

CINA                                                     PROTEINE
Carne cu legume asortate prăjite.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 66 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de căpşuni (dacă sunt congelate, daţi-le într-un clocot) sau 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

MUSCHIULET DE VACA CU SFECLA MANGOLD
300 g de muşchi de vacă
2 linguri de ulei
2 cepe mici
5 foi de sfeclă mangold
sare, piper
1 căţel de usturoi
ingrediente pentru salată

Bucata de carne se pune pe folie de aluminiu, se condimentează şi se acoperă cu ceapa tocată. Se lasă să stea timp de 20 de minute. Apoi se prăjeşte în ulei pe ambele părţi, pe fiecare parte cel puţin 8 minute (în funcţie de grosimea cărnii şi de gust) împreună cu ceapa tocată. Carnea prăjită se acoperă câteva minute, apoi se taie în felii. Sfecla mangold se rupe în bucăţi mai mici şi se opăreşte, se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă usturoiul zdrobit. Feliile de carne şi sfecla opărită se aşază pe o farfurie caldă.

Se serveşte cu salată de sfeclă murată în care s-a amestecat o linguriţă de ulei de măsline şi puţin chimen.

CINA                                                     VITAMINE
O salată din 200 g de varză acră, 100 g fetică, 1 măr, 1 căţel de usturoi, o linguriţă de ulei, o linguriţă de oţet, piper, sare şi puţină apă.

RINA VA SFATUIESTE
Majoritatea oamenilor nu au idee cât sunt de capabili. Şi asta numai pentru că se dau bătuţi exact înainte de a reuşi.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 67  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot sau 4 prune proaspete. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

PIZZA
Aluatul:
250 g făină
15 g drojdie
1/2 linguriţă de zahăr
un vârf de cuţit de sare
apă călduţă
Umplutura:
200 g ciuperci
4 linguri de pastă de roşii sau roşii din conservă
1 lingură de ulei de măsline
2 rondele de mozzarella

Aluatul pentru pizza se poate cumpăra sau se poate pregăti în casă.
Zahărul şi drojdia se pun în apă călduţă. Când drojdia creşte se adaugă peste făina uşor sărată şi se frământă aluatul. Acesta trebuie să stea jumătate de oră, apoi se întinde şi se unge cu un amestec de ulei de măsline şi pastă de roşii. Deasupra se aşază ciupercile opărite şi feliile de mozzarella. Se coace timp de 20 de minute la 200 de grade C.

CINA                                                     PROTEINE
O felie groasă de caşcaval şi struguri.
PREFERATI IAURT LA CINA?                 PROTEINE
1 iaurt mare în care cu o jumătate de oră înainte de a fi servit se adaugă 1 lingură de miez de nucă şi de seminţe de in măcinate mare.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  68  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O pară dulce se taie în bucăţele cât se poate de mici, se adaugă o lingură de fulgi de ovăz, o linguriţă de stafide şi 100 ml de lapte degresat. Se amestecă totul în blender. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
Sucul de la 1 portocală, 100 ml de suc de ananas şi 100 ml de lapte se amestecă pentru a obţine o băutură delicioasă care se poate îndulci după gust cu o linguriţă de miere.
- Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz, mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

PEPENE GALBEN UMPLUT
6 prune proaspete mari (sau 10 prune uscate puse în apă dinainte pentru a se înmuia) fără sâmburi se pasează în blender. Se adaugă un vârf de cuţit de scorţişoară şi o linguriţă de miere sau de suc gros de mere. Se scobeşte o jumătate de pepene galben. Pulpa scobită se amestecă cu prunele şi se adaugă câteva linguriţe de rom. Cu această compoziţie se umple pepenele scobit.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de seminţe de dovleac sau alte fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Se rupe o salată verde în bucăţele, se amestecă cu măsline curăţate de sâmburi şi cu jumătatea de pepene galben tăiată în bucăţele care a rămas de la masa de prânz. Se acoperă cu un amestec din jumătate de iaurt simplu degresat, busuioc tocat mărunt şi câteva picături de ulei de măsline.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  69 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 portocale sau 4 mandarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

PASTRAV CU LEGUME
1 păstrăv
o cană de ciuperci champinion
ceaşcă de mazăre
morcov
1 ceapă mică
câteva fire de pătrunjel
câteva fire de rozmarin
2 linguri de unt
50 ml de vin făină
sare, piper

Păstrăvul se spală şi se şterge până este uscat. Se taie ciupercile (pot fi şi congelate sau în saramură), morcovul se taie în bucăţele foarte mărunte, iar ceapa în rondele subţiri. Se prăjeşte ceapa într-o lingură de ulei. Se aşteaptă până se rumeneşte şi se adaugă ciupercile. Când s-a evaporat apa care nu este necesară se adaugă morcovul, se stropeşte cu vin şi se înăbuşă la foc domol timp de 10 minute. Un minut înainte de sfârşit se adaugă mazărea (dacă este din conservă, dacă este proaspătă atunci se pune odată cu morcovul). Se toacă pătrunjelul împreună cu frunzele de rozmarin şi se £ mestecă cu legumele. Se condimentează cu piper şi & ? pune sare după gust.
Păstrăvul se dă prin făină şi se prăjeşte încet în unt pe ambele părţi, pe fiecare parte aproximativ 5 minute. Legumele înăbuşite se adaugă peste păstrăvul prăjit. Dacă vi se pare că nu este suficient, serviţi şi o salată verde şi o felie de pâine.
După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
O salată dintr-o conservă mică de fasole, o cană de varz.ă acră, o ceapă mică, o linguriţă de ulei, o linguriţă de oţet, sare, piper şi puţină apă.

DORITI O CINA MAI SIMPLA?                CARBO
1 corn cu lapte şi o cană de ceai.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  70  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 pere sau 4 mandarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

CARTOFI CU TARHON
5 cartofi mari
1 lingură de ulei
sare
un pumn de tarhon tocat
ingrediente pentru salată

Cartofii curăţaţi de coajă se taie în felii şi se fierb în apă cu sare. Odată fierţi se pun pe o farfurie, deasupra se toarnă ulei încins şi se presară cu tarhon. Se serveşte cu salată de andive şi de diferite alte tipuri de salată verde, se adaugă şi se amestecă rondele de ceapă roşie şi boabe de struguri tăiate. Se stropeşte cu oţet balsamic şi cu ulei de măsline şi se condimentează cu sare şi piper.

CINA                                                     PROTEINE
Se prepară o salată din roşii tăiate, din rondele de ceapă şi din 2 ouă fierte tare. Salata se presară cu tarhon tocat. Ouăle se pot înlocui cu brânză sau cu tofu.

DORITI O CINA SIMPLA?                       CARBO
1 bucată de tort sau de altă prăjitură şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  71  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1/2 pepene galben sau 2 portocale. Ceai sau cafea

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

TERCI DE HRISCA CU CIUPERCI
120 g de hrişcă
1 cană de ciuperci urechi-de-lemn tăiate
1 căţel de usturoi
piper, sare
1 linguriţă de ierburi de Provence
2 linguri de smântână dulce
ingrediente pentru salată

Terciul de hrişcă se prepară conform instrucţiunilor de pe ambalaj. 1 cană de ciuperci opărite şi 2 linguri de smântână se toarnă într-o tigaie încinsă, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă usturoiul şi se prăjesc câteva minute. După nevoie se mai toarnă apă, apoi se adaugă şi ierburile de Provence.
Terciul fiert se aşază pe o farfurie încălzită şi se pun alături ciupercile. Se serveşte cu salată din diferite tipuri de salată sau varză care se condimentează cu puţin ulei şi cu puţin oţet şi se presară din belşug cu ierburi aromate.

CINA                                                     PROTEINE
Salată din legumele preferate şi din parizer tăiat în bucăţele
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  72  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
3 kiwi sau 1 grapefruit. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

RULADA DE CARNE
250 g de carne tocată 1 ceapă
1 felie de slănină 1 cartof fiert 1 ou 1 măr
legătură de pătrunjel sare, piper
lingură de ulei ingrediente pentru salată

Carnea tocată se condimentează cu sare şi piper, se adaugă 1 ou şi cartoful fiert zdrobit (este mai bun decât pâinea). Se amestecă bine şi se aşază totul pe o folie de aluminiu (umezită cu apă rece) şi se îndreaptă cu mâna pentru a obţine un strat egal de carne peste tot. Pentru umplutură se toacă ceapa şi se taie mărunt felia de slănină. Ambele se prăjesc puţin într-o tigaie de teflon. Se adaugă un măr tăiat mărunt şi pătrunjelul tocat. Toate ingredientele se amestecă şi se întind peste carnea tocată. Cu ajutorul foliei de aluminiu se modelează rulada. Se unge o tavă cu restul de ulei şi se aşază înăuntru rulada de came. Se îndepărtează folia de aluminiu. Se coace timp de 40 de minute în cuptorul încins la 200 de grade C. Se serveşte cu un castron de salată verde condimentată din belşug cu condimentele preferate, cu o linguriţă de ulei şi cu o linguriţă de oţet balsamic. Mâncaţi şi o bucată de pâine.

După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

O parte din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină.

CINA                                                     CARBO
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi servi 6 bucăţi de pâine crocantă integrală (de tip Wasa) şi beţi o cană de ceai.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  73  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 banană sau 1 mango. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

PLACINTA CU PORUMB
1 foaie de aluat franţuzesc congelat
1 ceapă mică
1 praz
1 conservă mică de porumb
sare, piper
1 lingură de ulei
un vârf de cuţit de nucşoară
2 linguri de smântână dulce
câteva picături de lapte

Foaia de aluat franţuzesc dezgheţată se întinde şi se aşază într-o tavă unsă sau într-o tigaie. Porumbul se dă printr-o apă şi se scurge. Se toacă ceapa, se taie prazul în rondele. Se rumeneşte ceapa în ulei, se adaugă prazul şi porumbul. Se mai prăjeşte aproximativ încă un minut. Când s-a răcit puţin, se toarnă peste aluat. Plăcinta se acoperă cu smântână dulce în care s-au adăugat câteva picături de lapte, sare, piper şi nucşoară. Se coace în cuptorul încins la 180 de grade C timp de 40 de minute până când plăcinta capătă o culoare aurie.

CINA                                                     PROTEINE
Unei farfurii de varză acră i se adaugă măsline tăiate şi 100 g de brânză rasă. Brânza se poate înlocui cu tofu sau cu şuncă.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  74  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Pentru o băutură groasă pe care o veţi prepara în blender aveţi nevoie de 1 măr, 200 ml din sucul preferat, zeama de la 1/2 lămâie şi o lingură de fulgi de ovăz. Băutura se serveşte imediat după preparare. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
Se amestecă în blender 1 morcov mare ras şi 1 măr ras, se adaugă 100 ml de apă minerală, câteva picături de zeamă de lămâie şi câteva picături de ulei de măsline.

-Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz, mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

BANANE PRAJITE
2 banane se taie în rondele mai mari. Din făină şi dintr-un vârf de cuţit de sare se pregăteşte o compoziţie fină prin care se dau bucăţelele de banană şi se prăjesc în unt încins. Bananele se aşază pe şervete de hârtie pentru a se elimina excesul de grăsime. Bananele prăjite se ornează cu marmeladă.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de arahide sau alte fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc. si o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
2 sfecle roşii fierte se taie în felii. Se taie rondele o ceapă mică şi o portocală. In mijlocul farfuriei se aşază sfecla roşie, împrejurul acesteia rondelele de portocală, iar deasupra rondelele de ceapă. Salata pestriţă se stropeşte cu un amestec dintr-o lingură de ulei de măsline, sare şi piper.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  75  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 1 cană de căpşuni (dacă sunt congelate, se dau într-un clocot). Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

PUI CU SALATA
3 bucăţi file piept de pui
supă
ingrediente pentru salată

Pieptul de pui se coace timp de 12 minute în cuptorul încins la 200 de grade C. O soluţie mai bună este de a-l prăji fără ulei într-un vas de teflon şi apoi se continuă prin coacerea în cuptor. Se stropesc cu puţină supă, după nevoie. Salata se prepară dintr-o salată verde, 2 roşii coapte, dar tari, câteva ridichi şi 1/2 dintr-un praz mic. Câteva din legumele pregătite se păstrează pentru cină. Se amestecă bine sare, o linguriţă de ulei de măsline şi o linguriţă de oţet balsamic (mai întâi sarea şi oţetul, apoi se adaugă şi uleiul picătură cu picătură) şi se toarnă peste salată. Salata se ornează cu frunze de busuioc proaspăt. Dacă preferaţi gusturile picante, adăugaţi un ardei iute tocat mărunt şi presăraţi-l peste salată. Se serveşte cu o chiflă integrală.

După masa de prânz beţi 300 de ml de zeamă de supă.

CINA                                                     PROTEINE
La legumele păstrate de la masa de prânz se adaugă o mandarină desfăcută în felii şi 2 linguri de mazăre murată sau fiartă. Pentru sos se amestecă 1 lingură de maioneză, 1 lingură de iaurt simplu degresat, 1 linguriţă de muştar, sare, piper şi pătrunjel tocat. Sosul se toarnă peste legume şi se amestecă uşor.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  76  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 ciorchine de struguri sau 2 nectarine. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

GALUSTI PRAJITE DIN FULGI DE OVAZ
200 g de fulgi de ovăz
300 ml de apă
1/2 praz 1 ceapă mică
bucăţică de ţelină
linguriţă de făină
1 lingură de brânză rasă
1 ou mic
sare, piper
5 linguri de ulei pentru prăjit
ingrediente pentru salată

Fulgii de ovăz se acoperă cu apă clocotită şi se lasă să stea 1 oră. Toate legumele enumerate se taie mărunt şi se amestecă cu fulgii de ovăz. Se adaugă făina, sarea, piperul, brânza şi oul. Se formează găluştile cu o lingură şi se prăjesc în ulei. Găluştile prăjite se aşază pe un şervet de hârtie pentru a se elimina excesul de grăsime. Se serveşte cu salată din fetică sau cu compot de fructe asortate, în compot se poate adăuga o lingură de fructe glasate.

CINA                                                     PROTEINE
2 costiţe de porc fără grăsime prăjite şi un castron de salată de varză dulce.

DORITI O CINA SIMPLA?                       VITAMINE
Unui amestec de salată verde i se adaugă o conservă mică de porumb, 3 ridichi, sare, o linguriţă de ulei şi o linguriţă de oţet, opţional şi puţin usturoi zdrobit.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  77 AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 mere sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

SALATA DE ALAC
120 g de alac
1 castravete mic
1 dovlecel mic 2 roşii
1 măr
1 lingură de oţet de mere
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriţă de pătrunjel tocat
1 linguriţă de tarhon tocat
1 linguriţă de capere (opţional)
sare, piper

Alacul se fierbe conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi se strecoară.
Dovlecelul se taie şi se prăjeşte. Castravetele şi mărul se rad, iar roşia se taie în bucăţi. Se amestecă toate ingredientele şi se adaugă oţet, ulei, sare, piper, pătrunjel şi tarhon şi se mai amestecă încă o dată. Se adaugă alacul fiert şi abia la sfârşit şi caperele. Se amestecă din nou. Gustul salatei de alac se poate îmbogăţi cu ciuperci champinion prăjite sau cu scoici şi cu usturoi zdrobit.

CINA                                                     PROTEINE
Intr-o cutie de brânză de vaci degresată se amestecă 2 linguri de iaurt simplu de asemenea degresat, un vârf de cuţit de boia de ardei dulce şi tarhon tocat. Se serveşte cu fâşii de ardei. Ceai.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  78  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 nectarine sau 1 banană. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

FRIPTURA DE PUI CU PIPER VERDE
2 bucăţi de carne de pui
1 lingură de pătrunjel tocat
4 căţei de usturoi
1 lingură de piper verde
în saramură
puţină smântână dulce
1 lingură de ulei

Bucăţile de came de pui se taie în bucăţi mai mici şi se prăjesc în ulei încins. Se aşază pe farfurie şi se acoperă cu folie de aluminiu. In acelaşi ulei se prăjeşte repede usturoiul tocat, când începe să răspândească aromă se adaugă şi piperul verde şi se toarnă deasupra smântână dulce. în sosul obţinut se aşază bucăţile de carne şi se presară cu pătrunjel. Se serveşte cu o farfurie mare din salata preferată, eventual şi cu o felie de pâine integrală sau pesmeţi Wasa.

După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
Se pregătesc 3 cartofi fierţi în bucăţi şi o farfurie de napi muraţi sau de varză murată.
DORITI O CINA SIMPLA?
O farfurie de legume asortate căreia i s-a îmbogăţit gustul cu ierburi aromate şi cu seminţe.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 79  CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de ananas sau 2 portocale. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

SPAGHETE CU USTUROI
120 g de paste făinoase Barilla
lingură de ulei de măsline
linguri de smântână dulce
1 lingură de pătrunjel tocat
fir de busuioc
căţei de usturoi sare
1 cub concentrat de supă ingrediente pentru salată

Pastele făinoase se fierb într-o apă în care s-a adăugat cubul de supă. în timpul fierberii se prepară sosul. într-o lingură de ulei de măsline se prăjesc iute căţeii de usturoi tăiaţi (nu au voie să se ardă!), se stropesc cu 2 linguri din apa în care fierb pastele făinoase, se adaugă 2 linguri de smântână dulce, pătrunjelul tocat şi frunzele de busuioc, se amestecă, se acoperă cu un capac şi se înlătură de pe foc. Pastele bine scurse se pun în tigaia cu sos, se amestecă şi se pun la foc mare timp de câteva secunde.

Pentru salată se întrebuinţează fetică sau oricare altă salată verde. Se condimentează după gust, dar nu cu prea mult ulei. Deasupra salatei se presară germeni.

CINA                                                     PROTEINE
Jumătate de cârnat de porc şi un castron de salată verde.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  80 VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Un pepene galben mic se curăţă şi se taie în bucăţele mărunte. Se adaugă o lingură de suc gros de fructe sau de miere, o linguriţă de stafide, se amestecă bine şi se lasă pentru ca ingredientele să se impregneze. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
1 banană coaptă şi 1 piersică se taie în bucăţele şi se amestecă în blender împreună cu zahăr vanilat. Se toarnă deasupra 100 ml de lapte şi se răceşte bine

-Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

SUPA DE LEGUME
Se prepară o supă de legume în care se fierb broccoli şi conopidă desfăcute în buchete. La sfârşit se adaugă şi morcov proaspăt ras.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de miez de nucă sau alte fructe oleaginoase (alune, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Peste 1 măr tăiat în felii, o cană de struguri negri (sau zmeură oh cireşe) şi 1 kiwi copt se toarnă un amestec dintr-o lingură de stafide, nuci măcinate (sau alune), miere şi suc de portocală.

RINA VA SFATUIESTE
Aveţi grijă să fiţi întotdeauna plini de energie şi să vă dezvoltaţi capacităţile şi veţi fi câştigător în cursa vieţii.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  81 PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 mango sau 1/2 pepene galben. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

CONOPIDA CU FICAT
200 g din ficatul preferat
1/2 conopidă
1/2 praz
lingură de ulei
5 boabe de piper
linguri de smântână dulce
sare, piper
un vârf de cuţit de cimbru de vară
1 lingură de tarhon
1 lingură de pătrunjel

In ulei se prăjesc mai întâi boabele de piper, apoi şi prazul tăiat, se amestecă puţin, se adaugă conopida şi se toarnă apă în aşa fel încât fundul vasului să fie acoperit cu lichid. Se fierbe timp de 5 minute. Se adaugă ficatul tăiat şi cimbrul de vară şi se mai fierbe încă 5 minute. Se amestecă cu smântână şi se lasă să dea în clocot. Se presară cu cimbru de vară şi cu pătrunjel.

După masa de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă.

CINA                                                     AMIDONURI
Un pumn de fructe uscate (prune, caise, smochine) spălate şi tăiate se fierb în 400 ml de apă. După 5 minute se adaugă 100 ml de orez şi se fierb toate ngredientele împreună. Se servesc calde sau reci.

RINA VA SFATUIESTE
Dacă nu vă place de dumneavoastră înşivă şi de corpul dumneavoastră înseamnă că aţi făcut ceva greşit. Aveţi grijă să reveniţi pe calea cea bună. Dezvoltaţi-vă, schimbaţi-vă (în bine!), radiaţi lumină, fiţi mândri de dumneavoastră, de fiecare succes avut, chiar şi de cele mai neînsemnate dintre acestea.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  82  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 banană sau 1 avocado. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

SUFLEU CU SPANAC
5 cartofi
1/2 kg se spanac crud sau 300 g de spanac congelat
1 linguriţă de unt
1 ou
100 ml de lapte
sare

Cartofii se fierb şi se zdrobesc. De asemenea se fierbe şi spanacul, se scurge bine şi se mărunţeşte. Se unge cu unt un vas de iena, se aşază pe fundul acestuia un strat de cartofi zdrobiţi, apoi unul de spanac, încă o dată cartofi .... se încheie cu cartofi. Laptele, oul, sarea şi restul rămas de unt se amestecă şi se toarnă peste sufleu. Se coace în cuptorul încins la 200 de grade C timp de 20 de minute.

CINA                                                     PROTEINE
Dacă intraţi în criză de timp serviţi un platou din diferite salamuri şi salată.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 83  AMIDONURI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
4 prune proaspete sau 1 felie mai mare de pepene. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 AMIDONURI

SUPA DE LEGUME CU TERCI DE HRISCA
1/2 praz
5 linguri de terci de hrişcă
câteva buchete de brocoli
1 morcov mic
un pumn de ciuperci
tăiate
1/2 plic de supă de legume
3/4 litri de apă
1 lingură de ulei

In ulei încins se rumeneşte mai întâi prazul tăiat, apoi se adaugă terciul de hrişcă, ciupercile şi brocoli. Se amestecă şi se stropeşte cu apă în care s-a amestecat supa concentrată de legume. Se lasă să dea în clocot şi se fierbe la foc moderat timp de 10 minute. După gust se poate adăuga şi un morcov ras. Se serveşte cu o chiflă integrală sau pesmeţi Wasa.

CINA                                                     PROTEINE
Se taie în fâşii 100 g de costiţă şi se prăjesc într-o tigaie de teflon. Cu acestea se ornează un castron de salată verde condimentată uşor cu sare şi cu o linguriţă de oţet. Se serveşte cu ceai.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  84  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
300 ml de compot din fructe asortate sau 2 mere. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

VINETE UMPLUTE
200 g din carnea tocată preferată sau tofu
2 vinete mici
2 cepe mici
roşie sau 2 linguri de roşii din conservă
sare, piper
2 căţei de usturoi
un vârf de cuţit de oregano
1 lingură de pătrunjel
1 lingură de ulei de măsline
ingrediente pentru salată

Vinetele se taie pe lungime, se scobesc şi se opăresc atât partea cu coajă cât şi pulpa scobită şi se scurg pe un şervet de bucătărie. Ceapa se înăbuşă în ulei, se adaugă roşia şi pulpa de la vinete tăiată în bucăţi şi se prăjeşte câteva minute. Se adaugă carnea tocată, piper, usturoi, sare şi oregano şi se prăjeşte iute numai atâta timp cât să îşi schimbe culoarea. Compoziţia se răceşte puţin, apoi se toarnă în „bărcuţele" din vânătă. Se aşază într-o tavă suficient de mare unsă cu unt topit, se toarnă apă de un deget şi se condimentează cu puţină sare (se poate adăuga şi o bucăţică de morcov, puţină ţelină şi rădăcină de pătrunjel). Se coace jumătate de oră la 180 de grade C. Preparatul se aşază pe o farfurie încălzită şi se presară cu pătrunjel tocat.

După masa de prânz beţi 300 de ml de zeamă de supă.

-O treime din preparatul culinar de la masa de prânz se poate păstra pentru cină (se poate servi şi rece).

CINA                                                     AMIDONURI
In locul preparatului culinar păstrat de la masa de prânz puteţi prepara o salată de orez. 80 g de orez se fierb şi când s-a răcit orezul se adaugă peste acesta diferite legume proaspete sau murate şi se condimentează după gust sau 3 piersici tăiate din compot.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  85 CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
1 cană de ananas din conservă sau o bucată mare de ananas proaspăt. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

GNOCHI CU SOS
1 pachet de gnocchi cu spanac
1 cub concentrat de supă
1 căţel de usturoi
1 ceapă mică
un vârf de cuţit denucşoară
sare, piper
1 lingură de smântână dulce
1 lingură de parmesan
ingrediente pentru salată
1 lingură de ulei

Gnocchi se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj. în apă se adaugă un cub de supă. Se scurg.
Ceapa şi usturoiul tocat se rumenesc în ulei. Se toarnă apa în care au fiert gnocchi şi se lasă să dea în clocot. Se adaugă smântână, se lasă să dea din nou în clocot, se adaugă şi parmezanul, sarea şi piperul şi se amestecă uşor.
Gnocchi se amestecă în sos şi se condimentează cu nucşoară. Se servesc cu un castron de salată condimentată după gust.

CINA                                                     CARBO
3 cupe de îngheţată şi o bucăţică de ciocolată neagră.

DORITI O CINA SIMPLA?                       PROTEINE
Puţină brânză de vaci se amestecă cu iaurt şi cu ierburi aromate, se poate adăuga şi o ceapă tocată mărunt.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  86  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
O papaia coaptă sau 2 nectarine se taie, se stropesc cu câteva picături de zeamă de lămâie şi se presară cu migdale prăjite sau cu alte fructe oleaginoase. Ceai sau cafea.

GUSTARE                                             VITAMINE
2 piersici proaspete se taie şi se amestecă în blender cu o ceaşcă de zmeură şi 100 ml de apă minerală. Zmeura se poate înlocui cu alte fructe de pădure, chiar şi congelate.

-Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz, mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

SALATA VERDE CU FRUCTE
Se usucă o salată verde ruptă în bucăţele. Se taie în felii 1 kiwi, se taie în fâşii 1 ardei galben mic şi se taie rondele 1 ceapă roşie mică şi 1 roşie. Toate ingredientele se amestecă uşor şi se toarnă deasupra un amestec din sucul unei portocale şi câteva picături de zeamă de lămâie. Se presară cu un vârf de cuţit de coriandru şi se ornează cu un fir de pătrunjel proaspăt.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de mere uscate sau alte fructe uscate şi o cană de ceai sau fructe (proaspete) ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
Se rade un morcov şi se taie în felii subţiri rădăcină de ţelină (trebuie să fie în aceeaşi cantitate ca şi morcovul) şi un măr roşu. Se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se adaugă pătrunjel tocat mărunt şi mentă, ulei de măsline, oţet, sare şi piper şi se amestecă. Gustul salatei poate fi îmbogăţit cu 100 g de arahide tăiate în bucăţele mai mari.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  87  ULTIMA ZI DE APA

BRAVO! ATI REUSIT!
Probabil că în perioada de menţinere a greutăţii corporale aţi mai pierdut 3 kilograme, de aceea aveţi şanse mai mici ca pe viitor să recâştigaţi kilogramele pierdute dacă combinaţi alimentele în mod corespunzător. Dacă greutatea dumneavoastră corporală a rămas aceeaşi sau chiar a crescut faţă de acum 90 de zile, gândiţi-vă dacă aţi respectat întru totul principiul combinării (şi al disocierii).

Vi se pare că poate încă mai aveţi prea multe kilograme? Atunci este cel mai bine să repetaţi dieta disociată de 90 de zile.


ASTĂZI FĂRĂ MÂNCARE - NUMAI APĂ!

Nu există băutură mai bună decât apa proaspătă. Este plină de substanţe minerale pe care corpul le pierde prin transpiraţie. Trebuie să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. îi puteţi îmbogăţi gustul adăugând zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet de mere. Nu este suficient să beţi apă numai atunci când vă este sete. Alegeţi un recipient pe care să îl aveţi întotdeauna la îndemână pentru a vă aminti de acest lucru. Beţi câte puţin, în mod regulat, pentru a goli recipientul până seara; astfel vă veţi putea controla aportul de lichide. Beţi numai apă în zilele de apă. Cu toate acestea, ceaiul, supa şi sucurile de fructe şi legume (desigur, fără adaos de zahăr) completează aportul dumneavoastră de lichide dacă nu puteţi bea doar apă. Sucurile de fructe şi legume constituie, de asemenea, o masă.

- Apa reprezintă singurul aport din ziua de apă.

- Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi.

- Beţi pe stomacul gol un pahar de apă minerală cu conţinut ridicat de magneziu.

SUGESTII DE ACTIVITĂŢI

Astăzi veţi trece printr-un test dificil. Pe durata întregii zile trebuie să beţi numai apă. Efectele pozitive ale acestei zile vor fi durabile. întreprindeţi diverse activităţi pentru a evita tentaţiile pe care le constituie alimentele.

- Faceţi o plimbare lungă.                                    - Meditaţi.

- Mergeţi la teatru.                                              - Mergeţi la saună sau la piscină.

- Vizitaţi o expoziţie.                                           - Plimbaţi-vă cu bicicleta.

- Mergeţi la cinema.                                            - Petreceţi timp preţios cu familia.

- Discutaţi cu prietenii.                                        - Dedicati-vă lecturii.

CANTARITI-VA SI MASURATI-VA!
DATA:
MASA CORPORALĂ:
TALIE:
ŞOLDURI:
IMC: PIEPT: UMERI: COAPSE:

Dacă sunteţi satisfăcuţi de rezultate, nu trebuie să irosiţi efortul pe care l-aţi depus pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii dumneavoastră. Respectaţi şi de acum încolo principiul combinării corespunzătoare a alimentelor, principiu care trebuie aplicat şi pentru micul dejun care de acum înainte nu este obligatoriu să mai fie constituit numai din fructe. Consumaţi fructe întotdeauna la o masă separată, cel mai bine până în ora prânzului. Din când în când ţineţi o zi de apă sau de vitamine deoarece au un efect pozitiv asupra organismului. Consumul de lichide şi activitatea fizică trebuie să devină o rutină respectată în fiecare zi.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  88  PROTEINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 portocale sau 3 kiwi. Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 PROTEINE

TOCANITA DE CARNE
1 piept de pui fără pieliţă
o cană de varză dulce tăiată
1 fenicul dulce
ardei (verde, galben şi roşu - din fiecare câte un 1/4)
1/4 ţelină
1 morcov
3/4 litri de apă
1 roşie sau 2 linguri de roşii din conservă
1 ceapă
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriţă de rădăcină de ghimbir tocată mărunt
sare, chimen
o linguriţă de şofran
pătrunjel tocat

Carnea tăiată în bucăţele se prăjeşte într-o tigaie încinsă timp de câteva minute, se adaugă şofranul şi se prăjeşte mai departe până se evaporă lichidul. Carnea se pune într-un vas încălzit şi se păstrează la cald. în vasul în care s-a pregătit carnea se adaugă ulei şi ceapă. După un timp se adaugă roşia tăiată, se înăbuşă puţin, apoi se adaugă şi restul de legume tăiate corespunzător (varza, feniculul, ardeii, ţelina şi morcovul) şi chimenul. Se toarnă încet apă. După 15 minute se dă la o parte de pe foc, se scoate o jumătate din legume şi se pasează cu mixerul până se obţine o cremă. Carnea şi legumele pasate se reaşază în tigaie, se adaugă ghimbirul, se dă în clocot, se înlătură de pe foc, se pune sare, se amestecă bine şi se lasă vasul acoperit timp de 10 minute pentru a se amesteca bine aromele. Preparatului culinar i se poate îmbogăţi gustul cu o linguriţă de smântână dulce şi cu pătrunjel. Se poate consuma cu o felie de pâine integrală.

La sfârşitul mesei de prânz beţi 300 ml de zeamă de supă care se poate prepara dintr-un cub concentrat de supă.

-Cantitatea preparată este suficientă pentru masa de prânz şi pentru cină.

CINA                                                     PROTEINE
O parte din preparatul culinar păstrat de la masa de prânz.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA  89 CARBOHIDRATI

MIC DEJUN                                           VITAMINE
2 piersici sau 1 cană de fructe de pădure (dacă sunt congelate, se dau într-un clocot). Ceai sau cafea.

GUSTARI LA 2 ORE                              VITAMINE
Până la masa de prânz puteţi servi fructe şi legume la fiecare 2 ore. Alegerea este variată: sucuri de fructe sau de legume, compoturi sau fructe proaspete (1 măr, 1 pară, 1 banană...) sau legume (roşii, ardei roşii, o farfurie de varză, napi, sfeclă...).

PRANZ                                                 CARBO

PASTE FAINOASE INTEGRALE CU CIUPERCI
120 g de paste făinoase Barilla Integrale
150 g de diferite tipuri de ciuperci
1 ceapă mică
1 căţel de usturoi
sare, piper un fir de busuioc
1 lingură de ulei de măsline
1 cub concentrat de supă
ingrediente pentru salată

Pastele făinoase se fierb într-o apă în care s-a adăugat cubul de supă. Se scurg. Se rumeneşte ceapa tocată în ulei. Se adaugă ciupercile tăiate în felii şi se prăjesc iute. Se amestecă usturoiul zdrobit şi se mai prăjeşte totul timp de 10 minute la foc mediu. După nevoie se mai toarnă din apa în care au fiert pastele făinoase. Se condimentează cu sare şi piper şl se adaugă busuiocul. Pastele se amestecă în sosul de ciuperci. Sunt delicioase cu salată de roşii.

CINA                                                     CARBO
1 bucată de tort şi o bucăţică de ciocolată neagră.

DORITI O CINA SIMPLA?                       PROTEINE
Un platou de prosciutto cu măsline.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ZIUA 90  VITAMINE

MIC DEJUN                                           VITAMINE
Se curăţă de sâmburi şi se taie în jumătate 5 prune uscate. Se taie în felii o bucată de pepene galben şi 1 kiwi. Se amestecă bine, se toarnă deasupra zeama de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă de miere. Când ingredientele s-au impregnat bine li se îmbogăţeşte gustul cu o lingură din fructele oleaginoase preferate tăiate în bucăţele.

GUSTARE                                             VITAMINE
Se pasează o caisă şi un morcov, se toarnă deasupra sucul de la 1 portocală şi jumătate de borcan de chefir sau de lapte acru. Se îndulceşte cu o linguriţă de miere.

-Dacă vi se mai face foame până la masa de prânz, mai luaţi o gustare de fructe sau legume.

PRANZ                                                 VITAMINE

SALATA DE FRUCTE
1/2 de pepene galben, 1 portocală, 1 pară şi 1 măr se taie în bucăţi sau în felii. Fructele se amestecă uşor şi se pot îndulci cu stafide. Salata de fructe se răceşte bine.

GUSTARE                                             VITAMINE
Un pumn de alune, seminţe de floarea-soarelui sau de alte fructe oleaginoase nuci, fistic, migdale etc.) şi o cană de ceai sau fructe ori legume.

CINA                                                     VITAMINE
1 avocado copt se taie în jumătate şi se curăţă de sâmburi. Se scobeşte pulpa, se stropeşte imediat cu zeamă de lămâie şi se zdrobeşte cu furculiţa. Se adaugă o ceapă mică tocată mărunt, un căţel zdrobit de usturoi, un vârf de cuţit de coriandru şi pătrunjel tocat. Compoziţia se amestecă bine şi se aşază pe frunze de salată.

RINA VA SFATUIESTE
Faceţi-vă curaj pentru o nouă hotărâre. Dacă veţi risca, nu va înceta să apară şi victoria. Dar de această dată perseveraţi!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ADIO KILOGRAME   PENTRU TOTDEAUNA

NICIODATA!

Când v-aţi privit în oglindă cu siguranţă că v-a trecut prin cap gândul: NICIODATĂ! Adică niciodată nu veţi mai avea kilograme în plus. Aţi investit prea mult efort pentru a irosi totul. Sunteţi plini de energie, sănătatea dumneavoastră şi modul în care vă simţiţi au căpătat o nouă valoare cu fiecare kilogram pierdut. V-aţi întărit încrederea în sine, aspectul dumneavoastră exterior s-a înfrumuseţat, din nou mergeţi cu capul sus când intraţi într-un magazin. Viaţa dumneavoastră a căpătat dimensiuni noi. Vă aplecaţi cu uşurinţă, urcaţi pe munte, înotaţi, dansaţi, mergeţi cu bicicleta şi câte altele. Apreciaţi acest lucru, calitatea vieţii este mai importantă decât cartofii prăjiţi! Nu vă lăsaţi seduşi înapoi, drumul dumneavoastră merge numai înainte către o viaţă plină. Nu uitaţi: Dacă sunteţi dumneavoastră mulţumiţi, toţi cei din jurul dumneavoastră vor fi mulţumiţi! Şi dacă vă simţiţi mulţumiţi de când mâncaţi disociat, de ce să vă opriţi?

RINA VA SFATUIESTE

Disocierea alimentelor şi mişcarea regulată trebuie să rămână modul dumneavoastră de viaţă. Principiile disocierii hranei le aveţi la degetul mic, în ajutor vă vin reţetele din primul şi din al doilea ghid al dietei disociate de 90 de zile. Multe idei pentru prepararea „disociată" a alimentelor le puteţi obţine socializând, citind reviste şi cărţi de bucate, uitându-vă la televizor.
Din când în când permiteţi-vă o „zi a dumneavoastră". Simţiţi-vă bine în asemenea zile. Chiar şi la micul dejun sau la gustare permiteţi-vă altceva „disociat", nu numai fructe şi legume. Menţineţi intervalele de timp dintre mese, nu uitaţi să aveţi cel puţin două mese de fructe, de legumele de la masa de prânz şi de la cină. Alegeţi mâncare mai puţină, dar mai de calitate, chiar dacă este mai scumpă. Principiul conform căruia mai puţin înseamnă mai mult este valabil în continuare, de acest lucru v-au convins deja kilogramele dumneavoastră, nu-i aşa?

Ardeţi toate scăpările prin mişcare. Nu trebuie să renunţaţi la nimic.

In drumul prin viaţă trebuie să vă călăuzească zâmbetul, dorinţa de viaţă, compasiunea faţă de oameni şi grija pentru sănătate şi natură. Alegerea este a dumneavoastră, trebuie numai să vă hotărâţi.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX                XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
                                                XXXXXXXXXXXXX


S-ar putea să îţi placă şi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...